Hopp til innhold

Ny grov netthets av Sandra Borch

– FpU kan gjerne gruppevoldta Borch inne i selve Stortingssalen, skriver en mann på Facebook. Den grove kommentaren vekker avsky og Sandra Borch kaller den et lavmål.

I går var Sandra Borch med og frontet Senterpartiets ønske om å gi kommunene rett til å bestemme hvo

HETSES IGJEN: I går var Sandra Borch med og frontet Senterpartiets ønske om å gi kommunene rett til å bestemme hvor lokale scooterløyper skal gå. Hun mottar fortsatt hets over andre politiske utspill hun kommer med.

Foto: Senterpartiet

Når NRK tar kontakt med mannen (27), beskriver han kommentaren som en sarkastisk og pikant vits.

Leder for Senterungdommen, Sandra Borch, har blitt gjort kjent med kommentaren, og hun reagerer sterkt på uttrykksmåten.

«At jeg tar til orde for at FpU om de ønsker gjerne kan gruppevoldta Borch inne i selve Stortingssalen, og lage en eneste stor (liten) bukkake om de ønsker. Det er aldeles korrekt.»

Innlegg fra navngitt person på Facebook

– Det er sykt å skrive dette. Dette er et lavmål, sier Borch til NRK.no.

Hetset tidligere

Borch har også tidligere blitt utsatt for hets etter politiske utspill. Under premieren av programmet «Radiokabinettet» på Radio 3 i Bodø diskuterte panelet Borchs ønske om å utrydde ulven. Da gikk det etter hvert over styr.

– Vi må skaffe fellingstillatelse på Sandra Borch, sa programleder Ola Ruus, ifølge Avisa Nordland.

Ansvarlig redaktør i Radio 3, Tommy Novik, beklaget i etterkant sterkt det som ble sagt i radioprogrammet.

Norske kvinner hetses på nettet

For to uker siden gikk kvinnelige bloggere, samfunnsdebattanter og politikere ut og fortalte om den netthetsen de opplever. De forteller om trusler om vold og voldtekt som har blitt en daglig del av debattklimaet.

Borch har etter hvert blitt vant til hetsen.

– Det har dessverre blitt slik å være en offentlig person. Uansett hvilken sak man fronter som politiker blir det utspill.

Hun ønsker i dag ikke å si mer om kommentaren som falt på Facebook.

– Jeg ønsker å bruke minst mulig tid på slike useriøse kommentarer.

Reaksjon på blogginnlegg

Sandra Borch

Mannen som ytret kommentaren på Facebook skrev den som en reaksjon på Borchs uttalelser om voldtekt tidligere i år.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Ifølge den 27-årige mannen er årsaken til den grove for kommentaren på Facebook, Borchs utspill fra tidligere i år, hvor hun i et blogginnlegg mente det burde bli enklere å dømme antatte voldtektsmenn. Hun antydet samtidig at mer av bevisbyrden burde dyttes over på dem som blir anklaget.

Hun modererte seg senere og hevdet hun ikke mente å rokke ved norsk rettspraksis.

– Jeg skjønner at folk reagerte på den første bloggposten. Derfor har jeg endret den nå. Jeg har aldri ment at vi skal rokke ved prinsippet om at enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist, sa Borch til NTB den gangen.

– Dette er en pikant vits

Mannen som står bak kommentaren karakteriserer utspillet som en pikant vits.

– Det er ingen oppfordring, men en henvisning. Jeg ønsker selvfølgelig ikke at noe slik skal skje Borch eller andre.

Han forklarer at han ble meget støtt av Borchs uttalelser om voldtekt og følte seg krenket som mann. Poenget med kommentaren er å vise hvor støtende slike utspill kan være.

– Åndsbevisst ukorrekthet anser jeg som en dyd. Det at man evner å se hva som er konsensus i samfunnet, hva som er politisk korrekt og det å tilegne seg egne uttrykksmåter.

Han mener politisk ukorrekthet kan være viktig for å nyansere samfunnsdebatten i Norge i dag.

– Min kommentar er gjennomtenkt, sarkastisk, og lukter som en råtten tangklyse. Det er hele poenget med den. Jeg er meget stolt over min kommentar og min politiske ukorrekthet.

FpU: – Sjokkerende

FpU-leder Himanshu Gulati

FpU-leder, Himanshu Gulati, er sjokkert over kommentaren.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Leder i Fremskrittspartiets ungdom, Himanshu Gulati, liker ikke at ungdomspartiet nevnes i denne sammenhengen.

– Vi har nesten ikke ord til å kommentere det videre. Det er sjokkerende at folk kan skrive noe slikt. Vi håper han har vett til å fjerne det.

Ungdomspartiet var blant de som tidlig reagerte på Borchs voldtektsutspill, men mener Facebook-kommentaren er helt hinsides.

– Hvis dette har blitt tatt ut av kontekst håper jeg han korrigerer det. Da tenker jeg først å fremst på Sandra. Hun fortjener en beklagelse. At vi er nevnt er heller ikke noe hyggelig.