Hopp til innhold

Hvem mener du er Årets Nordlending 2023?

Avisa Nordland og NRK Nordland skal nok en gang dele ut hedersprisen.

Årets jury består av statsforvalter Tom Cato Karlsen, musiker og tidligere Musikkfestuke-direktør Gro Bergrabb, distriktsredaktør Vibeke Madsen i NRK Nordland og Cathrine Skogheim, konstituert sjefredaktør og daglig leder i Avisa Nordland.

Årets jury består av statsforvalter Tom Cato Karlsen, musiker og tidligere Musikkfestuke-direktør Gro Bergrabb, distriktsredaktør Vibeke Madsen i NRK Nordland og Cathrine Skogheim, konstituert sjefredaktør og daglig leder i Avisa Nordland.

Foto: Marthe Fredly-Steen / AN

Send inn ditt forslag her.

Prisen Årets Nordlending går til noen som har gjort noe ekstraordinært i løpet av året som har gått.

Og tradisjonen tro inviteres nå folket til å bidra i prosessen for å finne gode kandidater.

Årets jury består av distriktsredaktør Vibeke Madsen i NRK Nordland, statsforvalter Tom Cato Karlsen, musiker og tidligere Musikkfestuke-direktør Gro Bergrabb, og Cathrine Skogheim, konstituert sjefredaktør og daglig leder i Avisa Nordland.

Fylkesmann i Nordland, Tom Cato Karlsen.

Statsforvalter Tom Cato Karlsen er nytt medlem av juryen.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Den største utfordringen blir nok ikke å finne gode kandidater til Årets Nordlending, men å finne den ene blant mange. Man vet godt at dette er en kåring som vekker stort engasjement, og det blir spennende å se forslagene til hvem juryen bør vurdere, sier Tom Cato Karlsen.

Husk fristen

Avisa Nordland startet med kåringen i 2002, og i 2009 kom NRK Nordland med på laget.

– Årets Nordlending er en breddepris som skal løfte frem mennesker som har vært med å prege året som har gått, og som har gjort en innsats som det legges merke til i samfunnet. Som jury er vi avhengige av innspill og begrunnelser på gode kandidater fra hele vårt langstrakte fylke. I fjor fikk vi inn over 350 forslag da vi ba om hjelp til å finne Årets Nordlending. Vi håper på minst like stort engasjement i år, sier Vibeke Madsen i NRK Nordland.

Da fjorårets vinner skulle kåres kom det inn over 4600 stemmer.

De fleste av stemmene gikk til Glimt-supporterne, som ble kåret til vinner.

Fristen for å nominere kandidater denne gang er 13. november kl. 12.00.

– Vi gleder oss veldig til å se hvilke kandidater som kommer inn. Det er alltid en vanskelig prosess å velge ut de ti som til slutt blir kandidater, og vi håper vi får inn mange gode forslag, slik at jobben blir vanskelig også i år, sier Cathrine Skogheim i Avisa Nordland.

Send inn ditt forslag

Statuttene til prisen lyder slik:

«Årets Nordlending har gjennom personlig innsats det siste året bidratt til trivsel og utvikling for nordlendingene og/eller framstått som eksempel på nordlendingenes skaperkraft og stå-på-vilje.

Årets Nordlending kåres av en jury nedsatt av NRK Nordland og Avisa Nordland, etter en bred høring blant Nordlands befolkning.»

Bodø/Glimt er Årets Nordlending 2020.

Bodø/Glimt vant først i 2020. Året etter vant trener Kjetil Knutsen, mens supporterne vant i 2022. Bør det bli en Glimt-vinner også i år mener du?

Foto: Emil Harjo Indsetviken / NRK

Juryen er på jakt etter kandidater i alle funksjoner – fra hverdagsheltene i lokalsamfunnet til dem som har gjort noe som har bidratt til å skape stolthet eller bygge identitet for fylket, det være seg næring, sport eller kultur.

– I en tid med krig, konflikt, dyrtid og usikkerhet, er det på mange måter godt å lete etter de blant oss som har bidratt til trivsel og utvikling, og fremstått som gode eksempler for oss alle, sier statsforvalter Karlsen.

Vibeke Madsen ser fram til å gå gjennom forslagene.

– Det er utrolig givende og artig å få være med å vise frem variasjonen av mennesker og kraft som finnes i fylket vårt. Vi pleier å si at frivillighet og dugnadsinnsats ligger i bunn for denne prisen, men alle som har vist skaperkraft og stå på-vilje eller bidratt til trivsel for nordlendingene, kan være aktuelle kandidater. Jeg gleder meg allerede til å gå igjennom forslagene som kommer inn, sier hun.

Vibeke Madsen.

Distriktsredaktør Vibeke Madsen i NRK Nordland. NRK har vært med på kåringen siden 2009.

Foto: Hans Trygve Holm

Juryen skal finne fram til ti kandidater. Når den endelige lista er klar vil publikum få anledning til å gi sine stemmer. De ti kandidatene skal også presenteres i Avisa Nordland og NRK Nordland.

Årets Nordlending 2022 kåres like før jul.

I fjor vant Glimt-supporterne prisen. Mens trener Kjetil Knutsen og laget Bodø/Glimt vant de to årene før det igjen. Hvem bør vinne i år?

Forslag kan sendes inn her eller på e-post til nordlending@an.no.

Marcus og Martinus er Årets nordlending

Marcus og Martinus var Årets Nordlendinger i 2017.

Foto: Malin Nygård Solberg / NRK