NRK mønstrer på hurtigruta igjen

Mer enn tre millioner fulgte hurtigrutereisen fra Bergen til Kirkenes i fjor sommer. Nå mønstrer NRK på igjen. Denne gangen på verdens eldste hurtigrute.

Den 17. mars legger MS «Nordstjernen» ut på sin aller siste reise som hurtigrute. Reisen går fra Kirkenes til Bergen, og når den legger til kai i Bergen 22. mars går den inn i historien som den hurtigruta som har seilt lengst av alle hurtigruteskip.

Populær dame

«Nordstjernen» ble bygget i Hamburg for Bergenske Dampskibsseskap i 1956. Vinteren for 56 år siden, la den fra kai og ut på sin første reis mellom nord og sør. Og siden da har den vært et kjærkommet syn for folk langs kysten av Norge.

Den har flere ganger blitt forsøkt tatt ut av drift, men hele tiden kommet tilbake.

Mange har håpet at Hurtigruten ville beholde «Nordstjernen» som verdens eldste hurtigruteskip. Men Hurtigruten har verken organisasjon eller økonomi til å ta vare på et ekstra skip.

Båten har vært i god stand, og den er populær blant reisende.

Men nå er det slutt. Det kjente skipet blir ikke å se mer langs leia.

Mange av de som elsker å reise med hurtigruta skal få med seg den siste turen i mars. Allerede nå er nesten alle lugarene utsolgt, noe som er uvanlig for årstiden å være.

NRK mønstrer på

«Nordstjernen»s siste reis blir også mulig å se på NRK TV. Et team skal følge båten hele veien fra Kirkenes til Bergen. Underveis skal vi tegne et bilde av båtens historie, passasjerene som alltid kommer tilbake og mannskapet som har båten kjær.

NRK ønsker å komme i kontakt med folk som har reist med båten, og en eller flere ganger brukt kameraet ivrig. Spesielt de første tre tiårene er interessante.

LES OGSÅ: Hurtigruten minutt for minutt

LES OGSÅ: Selger verdens eldste hurtigrute

Har du bilder?

Siden første tur i 1956 har flere millioner mennesker reist med «Nordstjernen», og mange har vært ivrige amatørfotografer.

Mange har jobbet om bord på denne båten, og kanskje har du liggende en gammel smalfilm-rull fra en reise med nettopp den båten. I så fall ønsker vi å komme i kontakt med deg.

Se på loft og kjellere, kanskje ligger det en skatt der. Da ønsker vi at du henvender deg til helge.lyngmoe@nrk.no eller telefon 75 50 57 00

Programmet kommer til å bli vist på NRK i løpet av 2012, da som en 40 minutter lang dokumentar.

MS Nordstjernen

ÆRVERDIG DAME: Nordstjernen skal pensjoneres fra hurtigrutetrafikken, nå satser selskapet på å selge det fredede skipet.

Foto: Hurtigruten