Her er Nordlands siste sommer-OL-helt

Så var det OL igjen. Sist gang en nordlending vant en individuell medalje i Sommer-OL var i 1904. Hvorfor klarer vi ikke å hevde oss?

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Den siste individulle OL-medaljen en nordlening har vunnet i sommerlekene, var signert Bernhoff Hansen i 1904.

Bernhoff Hansen som ble født Saltdal i 1877 tok gull i bryting under OL i St. Louis i 1904. Hansen ble olympisk mester i klassen tungvekt. Det var fem deltakere i vektklassen.

Ifølge Wikipedia representerte Hansen klubben Brooklyn Norwegier Turnverein.

Han kom til USA et og et halvt år før de olympiske lekene, men var fortsatt norsk statsborger da han vant sitt OL-gull.

Giftet seg med ungdomskjæresten

Etter de olympiske lekene 1904 dro han tilbake til Norge, giftet seg med sin ungdomskjæreste fra Saltdal og returnerte med sin familie til USA i årene rundt første verdenskrig. Han slo seg ned i New York og jobbet som jernarbeider.

Saltdal kommune hedret OL-mesteren med et minnesmerke i Rognan, som ble avduket i august 2004, 100 år etter at han vant sitt OL-gull som den første norske statsborger ved siden av Charles Ericksen.

Siden den gang har det vært nordnorsk medaljetørke i over 100 år.

Unge talenter

Man må kanskje langt tilbake i tid for å finne noen som har markert seg under sommerlekene, men det finnes flere unge og lovende talenter i fylket.

Sprinteren Eric Alberto Marhaug fra Bodø er en av de unge lovende. Han trenger bare noen tideler raskere tid på 100 meter for å kvalifisere seg til OL. 16-åringen representerer Bodø Friidrettsklubb.

– Min største drøm er å komme meg til OL i 2020, forteller han til NRK.

Stein Rodahl, førstelektor i idrett ved Universitetet i Nordland kan fortelle om et unikt friidrettstalent.

– Marhaug er den beste 16-åringen vi har hatt på 200 meter i landet noen sinne og nummer to på lista over 16-åringer gjennom tidene på 100 meter, sier førstelektoren.

Også unge idrettsutøvere som svømmeren Katharina Stiberg, syklist August Jensen og håndballspiller Vetle Eck Aga gir håp for fremtidge OL-medaljer i Nordland.

Talentene flytter sørover

Katharina Stiberg fra Bjerkvik i Narvik klarte nesten å kvalifisere seg til 100 meter bryst i London. Tjuetreåringen kom inn omtrent ett sekund for sent.

Idrettsforbundet i Nordland mener at unge utøvere ofte føler seg tvunget til å flytte ut av regionen for å utvikle seg fordi betingelsene er bedre andre steder.

– Vi samarbeider nå med Olympiatoppen om et prosjekt som kalles ”Til topps i Nordland”. Her har vi sett en del på hvilke miljøer i Nordland som har utviklet gode idrettsutøvere. Kunnskapen vi skaffer oss gjennom prosjektet vil vi bruke i videre utvikling av talenter, forteller Kristin Setså, organisasjonssjef i Nordland idrettskrets til NRK.

Setså håper nå at Idrettskretsen kan bidra til å få unge talenter til å bli værende og utvikle seg i Nordland.

Katharina Stiberg fra Bjerkvik

Katharina Stiberg var nær OL-kvalifisering tidligere i år.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Dårlige forhold for innetrening

En annen av årsakene som dras fram i debatten omkring hvorfor nordlendingene ikke vinner OL-medaljer, er at det er for dårlige innetreningstilbud i fylket.

– Her i Nord-Norge er vi velsignet med en hard og lang vinter. Da er det desto viktigere med innendørsfasiliteter for idrettsfolkene, forteller Rodahl.

Tok gull i 1904

VIDEO: Se mer om Bernhoff Hansen her.

Hvorfor er det ingen nordlendinger som når OL-nivå i sommeridrettene?