NRK Meny
Normal

Klart for bikkjeslagsmål

Kampen om sikker stortingspass er i full gang. Les om de heteste kandidatene fra Nordland her.

Stortingssalen

HER BLIR DET KAMP: Mange nordlandspolitikere ønsker seg en fast plass i denne salen. Kampen om hvem de heldige blir er i full gang.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Anna-Kristin Ljunggren

BLI HUN KASTET?: Lokalt i Narvik har hun bred støtte, men nå tar Ap-folk på Helgeland til orde for å vrake Anna Ljunggren fra sikker plass på partiets stortingsliste.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Det ligger an til at det blir en blanding av erfaring og nybegynnernerver fra Nordland når Stortinget samles etter valget neste høst. Men før valget, skal det gjennomføres en nominasjonsprosess som for enkelte partier kan bli svært tøff.

Mest spenning er det i Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet.

I andre partier, som i Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, blir det roligere fordi toppkandidatene der allerede er klare.

Nominasjonsprosessen i partiene vil ikke være avsluttet før tidlig neste år, men svært mye er avklart allerede.

Her er NRK Nordlands vurdering av hvem som kommer til å bli nominert på det fremste plassene i Nordland:

Høyre

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen, (H), Nordland.

Ivar Kristiansen.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Ivar Kristiansen er klar for på nytt å stå på toppen av Høyres liste. Høyre kan, om de gjør et godt valg, få inn to representanter. Da kan det bli åpnet for at ordføreren i Ballangen, Anne Rita Nicklasson.

Høyre må nå begynne å tenke på etterveksten. Kristiansen har hatt klippekort på å sitte på Stortinget, og om han bli valgt inn, kan dette bli siste periode på tinget for han.

Anne Rita Nicklasson, ordfører i Ballangen

Anne Rita Nicklasson.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Den erfarne ringreven har takket ja til nominasjonskomiteen etter betenkningstid. Det kan bety at vi ser Kristiansen i sin siste periode på Stortinget. Andøy-ordfører Jonni Solsvik blir også plassert på lista.

Senterpartiet

Alf Ivar Samuelsen

Alf Ivar Samuelsen.

Foto: Scanpix

Alf Ivar Samuelsen har sagt at han ikke tar gjenvalg til Stortinget, og da må Senterpartiet finne en ny toppkandidat. Partiet har ikke mange kandidater å velge mellom. Dette ble svært tydelig da partiet jaktet etter fylkesråd for næringssaker i desember. Partiet spurte svært mange kandidater før de falt ned på Inga Kvalbukt. Kvalbukt synes nå ute av fylkespolitikken etter at hun ble sykemeldt. Fylkestinget satte inn ny enda en ny næringsråd på fylkestinget i juni.

Janne Sjelmo Nordås

Janne Sjelmo Nordås.

Foto: Senterpartiet

Nå synes det klart for statssekretær Janne Sjelmo Nordås som Senterpartiets toppkandidat.

Kristelig Folkeparti

Jan Sahl er KrF sin mann fra Nordland på Stortinget i dag, og partiet er så fornøyd med hans innsats, at han kommer til å bli nominert på topp også til neste valg.

Jan Sahl

Jan Sahl.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Kristelig Folkeparti i Nordland har ikke startet nominasjonsprosessen ennå, men alt tyder på at Sahl sier ja til å bli renominert, og at andreplassen går til en kvinne.

Sosialistisk Venstreparti

Geir-Ketil Hansen

Geir Ketil Hansen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Etter åtte år på Stortinget tar 29 år gamle Åsa Elvik fra Bø i Vesterålen ikke gjenvalg. Nå er veien igjen åpen for fylkesråd Geir Ketil Hansen fra Narvik. Han vil, dersom han selv ønsker det, trolig bli førstekandidaten til Nordland SV. Hansen har sittet på Stortinget tidligere, men falt ut etter SVs middelmådige valg i 2005. Når han nå skal tilbake som toppkandidat er det viktigste argumentet hans politiske erfaring.

Andre aktuelle kandidater i SV er varaordfører i Rana Liv Hauknes, Inge Myrvoll eller Johanne Skjølberg. Tidligere fylkesråd Rolf Knoph er ikke aktuell som kandidat da han er leder av nominasjonskomiteen i Nordland SV. Siden varaordfører i Rana, Liv Hauknes bor i motsatt ende av fylket enn Hansen, kan hun være en aktuell andrekandidat. Partiets to statssekretærer, Ellen B. Pedersen og Kjersti Markusson, kommer til å bli nevnt i tida framover.

Fremskrittspartiet

Fyrste nestleiar i Arbeids-og sosialkomiteen Kenneth Svendsen (FrP)

Kenneth Svendsen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Kenneth Svendsen og Arild Ellingsen er begge svært synlige på Stortinget. Begge tar gjenvalg, og siden partiet det siste året har ruvet på meningsmålingene, kan FrP i Nordland få inn tre representanter. Det vil være et historisk godt valg for partiet. Dermed er spenningen i partiet rettet mot hvem som får tredjeplassen bak de erfarne parhestene.

Jan Arild Ellingsen

Jan Arild Ellingsen.

Foto: NRK

Tredjeplassen på lista kan bli en kamp mellom oppsosisjonsleder i Bodø, Tom Cato Karlsen, og kommunestyremedlem Torgeir Trældal fra Narvik. Trældal har trolig størst mulighet, siden begge de øvrige kandidatene er fra Salten.

Arbeiderpartiet

Arbeiderparti-politiker Tor Arne Strøm fra Rana

Tor Arne Strøm.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Hill Marta Solberg og Torny Pedersen tar ikke gjenvalg, men det vil gjerne Tor Arne Strøm fra Rana og Anna Ljunggren fra Narvik. Det er sannsynlig at disse to vil får de to øverste plassene. Men bak er det mer åpent. Arbeiderpartiet har slitt i motgang på meningsmålingene og sannsynligheten for at partiet også ved valget i 2009 får fire representanter fra Nordland er liten. Dermed blir det kamp til døra om den mulig ”sikre” tredje-plassen. Her vil utfallet av nominasjonsprosessen i Salten være viktig, siden det er stor enighet om at det nå er ”Bodøs tur” til å få en representant på tinget. Dermed kan Bodø Aps kandidat Eirik Sivertsen bli nominert på den sikre tredjeplassen. Men Sivertsen kan få konkurranse fra Helgeland ved Knut Petter Torgersen og Vesterålens Ketil Rønning og Tone Toften. I tillegg jobber nå flere for å få fylkesråd Trud Berg inn på lista.

Et slikt scenario kan gi en helt annen liste enn det som ser ut til å være mest sannsynlig i dag.

Venstre

Berit Woie Berg.

Berit Woie Berg.

Foto: Nordland Venstre / NRK

Venstre har ikke vært representert på Stortinget fra Nordland siden 1973, men har vært nær flere ganger. Sist valg kjempet partiet om et utjevningsmandat og kunne gitt Nordland det ellevte stortingsmandatet. Nå er det tidligere ordfører i Steigen og fylkespartileder Berit Woie Berg og ordfører på Røst og tidligere statssekretær Arnfinn Ellingsen som trolig fordeler de to første plassene mellom seg. Andre kandidater kan være fylkespolitiker May Valle fra Hamarøy eller lokalpolitikeren Arne Langseth fra Nesna.

Kystpartiet

Kystpartiet har en toppkandidat, og det er fylkestingsrepresentant og heldagspolitiker Benn Mikalsen. Men Kystpartiet har ikke nådd opp på meningsmålinger de siste årene og kjemper med ryggen mot veggen for å overleve som politisk parti.

Det finnes flere partier i Nordland som stiller liste ved valget 2009, men ingen har tidligere vært i nærheten av å få plass på Stortinget.

  • Hvem mener du er best skikket til å passe på Nordlands interesser på Stortinget? Debatter her!