Nesten fire års fengsel for sovevoldtekt

Den voldtektstiltalte mannen ble bundet fast av andre festdeltakerne etter at voldtekten skal ha skjedd. Det mener retten kan ha vært avgjørende for oppklaring av saken.

Vesterålen tingrett

En mann i 20-årene er i Vesterålen tingrett dømt til fengsel i tre år og ti måneder for en sovevoldtekt. Det er ti måneder mer enn straffen aktor ba om.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Nå har Vesterålen tingrett dømt mannen i 20-årene til tre år og ti måneders ubetinget fengsel for seksuell omgang med ei jente som ikke var i stand til å motsette seg handlingen.

Dommen er ti måneder strengere enn aktors påstand i retten.

– Det er ikke forhold i saken som kan gi grunn til å tro at det gjennomførte samleiet hadde vært frivillig fra fornærmedes side. Det legges til grunn at fornærmede sov da samleiet ble påbegynt, og at hun sov det meste av den tiden samleiet varte, skriver sorenskriver Hans Edvard Roll i dommen.

– Betydelig påvirket av alkohol

Overgrepet skjedde ifølge tiltalen på formiddagen 7. juni i fjor. Mannen hadde vært på en hjemmefest på Myre i Øksnes i Nordland natta før. Senere samme dag kom han på besøk igjen.

Fornærmede har forklart at hun våknet samme formiddag med en person liggende over seg, og at vedkommende hadde gjennomført et samleie med henne.

DNA-funn på tiltaltes klær har bekreftet at det har vært gjennomført et samleie mellom de to.

I retten erkjente mannen at han må ha hatt sex med fornærmede, men hevdet han ikke husket selve episoden.

– Blodprøve tatt av tiltlate etter at han var pågrepet av politiet har vist at han under gjennomføringen av samleiet har vært betydelig påvirket av alkohol, heter det i dommen.

Ble bundet fast

Da de øvrige festdeltakerne ble klar over at det skal ha skjedd et overgrep, tok de saken i egne hender. Mannen, som straks ble mistenkt, ble hindret i å forlate boligen ved at de beslagla bilnøkkelen hans.

Deretter ble han bundet fast, før de tilkalte politiet.

– Det kan ikke utelukkes at han ble utsatt for en røff behandling da han ble brakt inn i boligen og bundet. Dette tiltaket kan ha vært av avgjørende betydning for oppklaring av saken, bemerker retten.

I dommen heter det videre at den eventuelt røffe behandlingen tiltalte fikk, ikke gir noen grunn til å redusere straffen.

Det får mannen i 20-årene derimot for hans erkjennelse av straffskyld, selv om den ikke anses som uforbeholden.

Han er i tillegg til fengselsstraffen dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning til fornærmede.