Hopp til innhold

Nasjonalskatt tilgriset av marinen

I september snublet elever fra Lofoten over en tilgriset turistattraksjon. – Spesielt fanget signaturen til et marineskip vår oppmerksomhet, sier Susanne Othilie Gulbrandsen til NRK.no.

Tilgriset Trollfjorden

Elevene ved Lofoten folkehøgskole synes det er leit at båter som er innom Trollfjorden må male sin signatur på den gamle bergveggen.

Foto: Odd Arne Sandberg

Elever fra den nyoppstartede miljølinjen ved Lofoten folkehøgskole, Lofoten Watch, var på seiltur rundt Austvågøya i september og bestemte seg for å ta turen innom Trollfjorden.

Fjorden, som ligger i Raftsundet i Hadsel kommune, er av mange regnet som en nasjonalskatt.

Sjokket var derfor stort da elevene oppdaget flere skriblerier på fjellveggen av folk som ville vise at de hadde vært i fjorden. Og enda større ble sjokket da de innså hvem den ferskeste synderen var, skriver Lofotposten.

– Det var ikke vanskelig å få øye på. Taggingen skilte seg ut fra fjellveggen, og spesielt fanget signaturen til et marineskip vår oppmerksomhet, sier Susanne Othilie Gulbrandsen til NRK.no.

Skjemmer en naturperle

Tilgriset Trollfjorden

Flere skip har over flere år satt sin signatur på veggen, og en av de siste tilhører KNM «Skudd».

Foto: Odd Arne Sandberg

Marineskipet som hadde signert en av Norges fjorder var skipet KNM «Skudd».

– Det er jo bemerkelsesverdig at et marineskip gjør dette mot norsk natur. På mange måter legitimerer marinen griseri, sier Gulbrandsen.

Hun støttes av sin lærer Odd Arne Sandberg. Han mener stuntet skjemmer ut en naturperle.

– Dette er helt ulovlig. Det har fylkesmannen bestemt. Og etter vårt syn er ikke dette smart, sier Sandberg til NRK.no.

  • Les mer om Trollfjorden i Fylkesleksikonet her.

Sendte klage

Trollfjorden er 3 kilometer lang og bare 70 meter bred i munningen. Fjorden er å regne som en av landets turistattraksjoner, og besøkes av Hurtigrutens sørgående rute hver dag.

Så opprørte ble elevene ved miljølinjen i Lofoten over det de mener er et overgrep på norsk natur at de sendte inn en klage til Den Kongelige Norske Marine.

I et utdrag av klagen heter det at:

Å ro en nordlandsfembøring inn i et så vakkert og kraftfullt område var en sterk opplevelse. Dermed ble virkningen av det vi så på fjellveggen innover i fjorden desto mer rystende for oss. Hvorfor skal så vakker og urørt natur tilgrises med malingssøl og ubetydelige skriblerier?

Av verdens eldste bergarter

Ifølge klagen består deler av nordveggen i Trollfjorden av noen av verdens eldste bergarter. Elevene mener malingen ødelegger og forstyrrer på flere plan.

– Vi er både oppgitte og overraskede. Det er litt av et markeringsbehov folk har, at de må grise til natur for å gi folk beskjed om hvor de har vært, sier Gulbrandsen.

Hun og resten av elevene skriver i klagebrevet at Marinens oppførsel vil kunne ha en dårlig påvirkning på andre:

Her har altså den Kongelige Norske Marine vært med på å tilgrise noe av Norges mest verdsatte natur. Vi mener det må være på sin plass å stille spørsmål ved slike holdninger. Er dette egentlig en handling marinen ønsker å stå til ansvar for? Etter vår mening bør marinen straks ta turen tilbake til Trollfjorden for å rydde opp etter seg.

Bevisstgjøring

– Naturen er så ren, det er rart at man vil grise den til. Jeg blir helt oppgitt over at folk tagger ned naturen, sier Gulbrandsen.

Hun, og resten av elevene og lærerne ved miljølinjen ønsker debatt omkring nedgrising av natur, og mener folk ikke nødvendigvis tenker over konsekvensene av hva de gjør.

– Alle er ikke bevisste omkring valgene de tar. Det er derfor det er viktig å melde fra, spesielt til offentlige instanser.

Gulbrandsen mener marinen har taklet klagen mot seg utmerket, og er fornøyd med at de tar ansvar.

(artikkelen fortsetter under)

Trollfjorden vinter

Hurtigruten MS «Trollfjord» er oppkalt etter fjorden.

Foto: Atle Markeng / NRK

Marinen innrømmer feil

Etter at klassen ved Lofoten Watch klaget på nedtaggingen av Trollfjorden har Marinen tatt til seg kritikken.

Løytnant Thomas Gjesdal svarte på elevenes klage til lærer Odd Arne Sandberg, og der stod det blant annet at:

Mange fartøyer, både sivile og militære, har i flere år skrevet sitt «bumerke» på fjellveggen i Trollfjorden. Imidlertid er dette noe Sjøforsvaret har sluttet med for mange år siden og KNM «Skudd» skulle selvfølgelig ikke ha gjort dette. Samtlige fartøy i MTB-våpenet har fått klare pålegg om at slik bumerking ikke skal forekomme.

Til NRK.no lover Gjesdal at Marinen skal rydde opp etter seg.

– Vi har gitt MTB-våpenet beskjed om å fjerne merkingen så fort som mulig, helst allerede før sommeren, sier han.