Hopp til innhold

Nå valfarter fugletittere til Lofoten for å se sjeldne arter

I helgen reiser en rekke fugleinteresserte til blant annet Værøy og Røst med håp om å se sjeldne arter. – Lofoten er blant de aller beste stedene i Norge for fugletitting, sier ornitolog.

Rogalandsgjengen ser på en alaskasnipe

Fugletittere fra Rogaland ser på en alaskasnipe – en sjelden vadefugl fra Nord-Amerika – som Simon Rix oppdaget på Værøy. Bildet ble tatt under et tidligere besøk i Lofoten.

Foto: Simon Rix / www.oslobirder.blogspot.com

Ornitolog Simon Rix i Norsk Ornitologisk Forening

Simon Rix forteller at de gjerne er ute 12 timer om dagen for å lete etter sjeldne fugler.

Foto: Emily Rix / www.oslobirder.blogspot.com

Mens noen drar på jakt, er det andre som vier høsten til å titte på fugler. Simon Rix fra Oslo er én av dem som har gjort det til en årlig tradisjon å besøke Lofoten i september, når fugletrekket er på sitt mest intensive.

Han er langt fra alene. Akkurat nå valfarter ornitologer til Lofoten fra hele Norge, der Værøy og Røst er blant de mest populære reisemålene. Bare i går reiste fire bekjente oppover fra Rogaland, forteller Rix til NRK.

– Dette er uten tvil blant de beste stedene i landet. Det har litt med geografien å gjøre. De sjeldne fuglene som vi leter etter kommer gjerne fra Sibir og skal trekke til Øst-Asia. Men så hender det at de tar litt feil, og trekker nordvest istedenfor sørøst.

Røst i Lofoten

Røst utmerker seg som en av de beste stedene å finne sjeldne fugler også i europeisk sammenheng.

Foto: (cc) Kent Wang / www.flickr.com/photos/kentwang

Når fuglene kommer til Skandinavia, møtes de av hav, og følger kysten av Norge nedover. Men idet de kommer til Lofoten, stopper det opp.

Som en kan se på kartet nederst i denne saken, blir fuglene møtt av åpent hav etter å ha ankommet Værøy og Røst. Dermed slår de seg ned, for å finne ut hva de skal gjøre videre.

– Det at man har et begrenset område å lete i, gjør det hele enklere. Inntrykket mitt er at Lofoten blir stadig mer populært for fugleinteresserte. Det er flere som reiser til Lofoten nå enn for fem år siden, sier Rix, som også sitter i Norsk sjeldenhetskomite for fugl.

Naturopplevelser

Lerfalk fotografert i Lofoten

Lerkefalken nylig satt og sov da den ble fotografert. Ifølge Martin Eggen er det uvanlig å komme over sovende rovfugler på denne måten.

Foto: Martin Eggen

Ornitolog Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening holder til på Ramberg i Flakstad, og tror de unike naturopplevelsene i regionen også er en del av årsaken til at Lofoten har blitt en populær destinasjon for ornitologer og andre med interesse for fugl og dyreliv.

Han gjorde selv en sjelden oppdagelse nylig, idet han oppdaget en lerkefalk jagende over et jorde på Fredvang.

Etter å ha lett i to timer, fant den ivrige fuglekikkeren lerkefalken igjen på et høydedrag ved Lysbøen ved Ramberg sentrum, hvor han også fikk sikret seg et bilde.

Lerkefalken er sjelden i Nord-Norge, og er ikke dokumentert i Lofoten før. Den legger kursen mot Afrika hver høst, men noen individer kan komme ut av kurs.

Martin Eggen / Ornitolog

Håper å oppdage ny art for landet

At interessen for fuglelivet i Lofoten har økt, gjenspeiles i tallene. Flere titalls nye arter er oppdaget bare de siste årene. Det er nå sett 208 ulike arter i Flakstad, og på Røst – ytterst i Lofoten – er det sett rundt 290 arter, forteller Martin Eggen.

I disse dager kan det bli flere. Simon Rix har enda til gode å få øye på den store sjeldenheten. Kanskje blir 2016 året da ønsket hans går i oppfyllelse.

Håpet er å oppdage en art som aldri er sett i Norge før. Det har jeg fremdeles til gode. Og det er noe av bakgrunnen for at vi besøker Lofoten hvert år.

Simon Rix
Martin Eggen, Norsk Ornitologisk Forening

I møte med storhavet, slår mange fugler seg ned på blant annet Moskenesøya, Flakstad, Værøy og Røst, forteller Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening.

Foto: Jon Olav Larsen/ Norsk Ornitologisk Forening
Værøy og Røst