NRK Meny
Normal

Nå får du fiskens opprinnelse

Har du tenkt på hvor den kommer fra, fisken du kjøper i butikken? Nå får du vite det.

Sporing av fisk

Strekkode og nye data skal gjøre det enklere å finne ut hvor fisken kommer fra.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Det er nå mulig å spore fisken til hvor i havet den kommer fra. Og det betyr at du som kunde i butikken vil få presentert de nødvendige dataene om fiskens opprinnelse når du kjøper den.

I dag ble det nye systemet presentert av fiskerinæringen. Systemet innbærer at du som kunde får all relevant informasjon om fisken før du putter den i handlevogna. Ferskvaresjef ved Mega Rønvika, Elisabeth Eben, har god tro på det nye systemet.

– Enklere for alle

– Det betyr at vi ikke lenger trenger å undersøke i papirene våre om hvor fisken kommer fra, likeså om når den ble slaktet, og holdbarhet. Dette er opplysninger som skrives inn på merkelappene som følger med fisken og som gjør det enklere for oss alle, sier Eben.

Elisabeth Eben

Elisabeth Eben ved Mega Rønvika mener dert nye systemet gjør det enklere for kundene.

Foto: Øystein Nygård / NRK

I løpet av året skal merkelappene være å finne i alle fiskedisker. De vil gi deg all nødvendig informasjon du trenger.

– Når vi nå har lagt dette i en strekkode, så kan fiskedisken meget enkelt skyte strekkoden og da kommer det opp på et display opplysningene og informasjonen som vi har gitt, sier fagsjef Per Dag Iversen i Fiskeri- og havbruknæringens landsforening.

Alle påfølge å følge ordningen

Det har tatt tre år å utvikle teknologien, som alle aktørene i fiskenæringen blir pålagt å følge. Planen er at man også skal kunne bruke sin egen mobiltelefon til formålet.

– En videreutvikling av denne standarden er at man kan bruke en app på sin mobil og direkte skyte disse ionformasjonen og få opp opplysningene, sier Iversen.

Men ved fiskedisken i Bodø i dag var det en ting kundene mente fungerte bedre enn moderne teknologi.

Stemland

Eva Stemland mener hun ikke trengher det nye systemet.

Foto: Øystein Nygård / NRK


– Det ser såpass greit ut at jeg mener jeg kan vurdere det uten hjelp av teknologien, Eva Stemland.