Hopp til innhold

Nå er knølhvalene ved Shetland

De store knølhvalene som underholdt folk på Andøya med hopp og sprett i januar, er nå trolig ved Shetland.

En av hvalene ble satellittmerket, og forskerne ved Havforskningsinstituttet har kunnet følge med på hvor hvalene drar etter at de var ferdig med å fråtse i sild på Andfjorden.

– Hvalene følger silda på sin ferd sørover, opplyser marinbiolog Nils Øyen, som er prosjektleder for knølhvalprosjektet ved Havforskningsinstituttet.

Det forskerne så var at knølhvalene plutselig brøt opp etter å ha kost seg utenfor Andøya i vel en måned. Med god fart satte de kursen sørover.

To dager senere var de på Trænabanken med en liten matpause på Røstbanken. Deretter ble det stille. Årsaken er at senderne faller av etter ei stund.

Satellitt-senderne faller av

– Det er vanskelig å få senderne til å sitte fast. De blir skutt inn i ryggen på hvalen slik at antenna får fri flyt for å kunne sende signaler. Men det virker som om hvalene støter ut senderne slik som mennesker gjør med ei flis i fingeren, sier Øyen.

Knølhval på Andfjorden i Andøy kommune

Utenfor Andøya i Nordland har det vært store mengder knølhval de siste to vintrene.

Foto: Kenneth Pettersen

Forskerne antar imidlertid at hvalene, som tilhører den nordatlantiske bestanden, nå trolig befinner seg ved Shetland. På denne tiden av året vandrer disse dyrene til farvannene rundt Karibia, hvor de parer seg og føder ungene. Deretter går turen nordover igjen.

Men mye tyder på at noen av de «norske» knølhvalene blir igjen utenfor kysten hele vinteren.

– Det er ting som tyder på det. Blant annet det vi har sett på Andøya i vinter, sier Øyen, som sier dette trolig har sammenheng med de store forekomstene av sild.

Ungdommer på egen hånd?

Forskerne har siden 1990-tallet drevet med fotoidentifisering av knølhval, men ingen av hvalene som har tilbrakt vinteren på Andøya, var til å kjenne igjen.

– Det kan tyde på at dette var unghval som går sine egne veier. Kanskje har de fulgt moren nordover og blitt igjen, sier Øyen.

Det forskerne prøver å kartlegge er hvor hvalene hører til, hva de spiser, hvor lenge de oppholder seg på de ulike stedene og hvordan de bruker områdene.

Øyen forstår godt at folk på Andøya har gått mann av huse for å få med seg hvalshowene på Andfjorden i vinter.

– Ja, det er spektakulære dyr. De viser seg fram, hopper og slår med halen, sier Øyen.