NRK Meny
Normal

Meteorologen: – Vi går en veldig fin uke i møte

Etter en helg med relativt lite nedbør, lover meteorologen mye sol og lite vind i uka som kommer.

Statsmeteorolog Sjur Wergeland

LITE VIND: Og mye sol i Nordland, spår statsmeteorolog Sjur Wergeland.

Foto: Bård Gudim, met.no

– Været i Nordland har i helgen vært relativt fint, med lite nedbør og noe varierende skydekke. Men på flyplassen på Andenes blåser det stiv kuling nå, og på fiskebankene vest for Lofoten og Vesterålen blir det sterk kuling fra nordøst til i kveld.

Slik oppsummerer vakthavende meteorolog Sjur Wergeland helgeværet i Nordland søndag. Vindene skal imidlertid løye søndag kveld.

– Slik værutsiktene ser ut per nå blir det relativt lite vind når vi går inn i en ny uke. Vi får nordøstlig liten kuling langs kysten av Lofoten og Vesterålen mandag, men utover det ser det veldig fint ut med lite skyer og mye sol over hele fylket, sier Wergeland.

– Mest vind blir det lengst nord og vest i Nordland.

Opp mot 17 grader

Temperaturene ser også ut til å stige noe, og kan nå opp til 17 grader i indre strøk.

Det blir nok gode temperaturer, på det varmeste mellom 15 og 17 grader.

Sjur Wergeland / Meteorolog

– Jeg tør ikke love temperaturer opp i 20 grader, det tror jeg ikke lufta blir varm nok til. Men det blir nok gode temperaturer, på det varmeste mellom 15 og 17 grader.

– Litt ut i uka vil vinden dreie mere over på øst, og vi får stor sett bris. Med så fint vær får vi nok også oppleve solgangsbris på det varmeste tidspunktet på dagen.

– Mye sol

Ifølge Wikipedia oppstår solgangsbris når vind fra havet utvikler seg over land nær kysten. Landoverflaten varmes raskere opp enn vannet, og dette får den varme luften til å stige slik at det oppstår et lavtrykk ved bakken og et høytrykk i høyden over land. Kjøligere luft fra sjøen strømmer så innover mot land for å fylle igjen lavtrykket.

– Med forbehold om diverse lokale variasjoner i ulike fjordstrøk, legger Wegeland til.

– Så det er bare å finne fram shortsen?

– Hehe, det blir nok litt vind først i uka som sagt, men det blir mye sol, ja, avslutter meteorologen.