Hopp til innhold

Munch stilte opp for familien i Vesterålen

Den store kunstneren støttet familien i Vesterålen når det røynet på, forteller hans nærmeste nålevende slektning.

Maleren Edvard Munch
Foto: Scanpix / SCANPIX

Han sendte epler til Sigerfjord. Og julegaver. Edvard Munch sørget endog for penger til utdannelse til niesens barn oppi Vesterålen.

Verken Munch eller hans søstre fikk barn selv. Men det gjorde broren, og den store kunstneren holdt i alle år kontakt med niesen, som under et besøk i Vesterålen møtte væreieren av Sigerfjord, som hun senere ble gift med.

-Han sendte jevnlig kunstverker til min mor, forteller Kirsten Falk-Petersen, niesens datter og altså brorens barnebarn, som i dag bor i Svolvær.

Hun har flere historier knyttet til slektskapet med kunstneren; blant annet en om at moren syntes ett av bildene hun fikk var så mangelfullt at hun selv gjorde sine tilføyelser med penselen!

Men dette bildet er i ettertid reparert ved Munchmuseet …

Signerte ikke bilder

De fleste bildene som kom nordover var dog ikke signerte, noe som blir forklart med at kunstneren anså dette som en måte å spare skatt på.

Kirsten Falk-Petersen og hennes brødre er Edvard Munchs nærmeste nålevende slektninger, men hun fikk selv aldri møte sin viden kjente grandonkel.

-Jeg tok et initiativ da jeg kom til Oslo for å begynne hotellfagskolen, men jeg fikk bare møte søsteren hans, sier Kirsten i et radiointervju med NRK Nordland.

Fikk ikke møte kjendisen

Hun legger heller ikke skjul på at det var den samme søsteren som sørget for at hun ikke fikk treffe bestefarens berømte bror.

-Men min mor var flere ganger hos ham. Men etter hvert begynte han å bli mistenksom til det meste rundt seg, og isolerte seg som kjent på slutten, sier Kirsten Falk Pettersen.

Familien til Edvard Munch i Vesterålen