Hopp til innhold

– Nord-Norge må mobilisere for Stetind

– Alt for mye havner i sør, sier rådmann i Lødingen. Nå ber hun nordlendingene mobilisere i kampen for å beholde Stetind som Norges nasjonalfjell.

Stetind

OPPFORDRER TIL MOBILISERING: – Vi må tørre å markere oss og si at dette er viktig for oss, sier Tone Larsen, rådmann i Lødingen.

Foto: Karin Amundsen

Rådmann i Lødingen, Tone Larsen, mener nordlendingene ikke kan forholde seg passive til den kraftige kritikken som har kommet mot Stetind som landets nasjonalfjell.

– Nå må ikke nordlendingene stå med lua i hånda. Vi må tørre å markere oss og si at dette er viktig for oss, sier Larsen.

Denne uka gikk leder i Dovrefjell nasjonalparkstyre Ola Røtvei inn for omkamp. Han mener i stedet Snøhetta bør inneha den ærefulle tittelen.

Også redaktøren i bladet Friluftsliv har tatt til orde for å gjøre Snøhetta til Norges nasjonalfjell.

– Stetind er et fantastisk flott fjell, men det er en bergknaus. Noe nasjonalfjell er det ikke, sa Bjørn Andreas Esaissen til NRK i februar.

Langvarig kritikk

Tone Larsen

OPPFORDRER TIL MOBILISERING: Tone Larsen oppfordrer nordlendigene til å mobilisere seg i kampen for å beholde Stetind som Norges nasjonalfjell.

Foto: Privat

Det var tilbake i 2002 at Stetind i Tysfjord kommune i Nordland ble kåret til Norges nasjonalfjell av Reiseradioens lyttere. Flere mener at nordlendingene kuppet avstemningen. I Tysfjord brukte kommunen brukte 19.000 kroner på å stemme frem det lokale fjellet.

Larsen mener avstemningen for 12 år siden var seriøs nok. I en kronikk skriver hun blant annet at: «Kommuner og snurte innbyggere rundt innlandsfjellpartiene har full anledning til å finne sine egne pre, sine egne landemerker. De trenger aldeles ikke skitne til Stetind….»

– Men når flere ikke oppfatter Stetind som Norges nasjonalfjell, er det ikke på tide å revurdere?

– Vi kan kåre verdens mest sexy mann, eller dele ut en Oscar for beste film. Å kåre et fjell til nasjonalfjell er ikke det samme. Et fjell består, mener Larsen.

– Stetind spesielt

Larsen skriver at «Stetind er og blir noe helt spesielt; denne ambolten som reiser seg fra fjærsteinan opp mot Gudehimmelen med det flate partiet på toppen. Stetind, Møysalen og Svolværgeita, Romsdalsalpene og Lyngsalpene; de skiller seg ut fra innlandsfjellene».

– Å kåre et nasjonalfjell handler om følelsene i folket. Folket har talt og det er ingen grunn til omkamp, sier Larsen.