– Aldri vært så stor tilgang på medlemmer

Arbeiderpartiets ja til konsekvensutredning, ga medlemsstrøm til Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Demonstrasjon Svolvær

Ja til konsekvensutredning har gitt Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja hundre nye medlemmer siden onsdag kveld. Her fra en demonstrasjon i 2010.

Foto: Ingrid Skjoldvær

Bjørn Kjensli

Bjørn Kjensli, leder for Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Siden Arbeiderpartiets programkomité onsdag kveld sa ja til konsekvensutredning av Nordland VI, Nordland VII og Troms II, har Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja fått hundre nye medlemmer.

– Begeistret

– Det betyr at det er utrolig mange som har reagert spontant og negativt på forslaget. Folkeaksjonen har eksistert siden 2009 i den formen som er nå og det har aldri vært så stor tilgang på medlemmer som det kom i går. Det må bety at folk har blitt forbannet og sier at da skal vi hvert fall melde oss inn i folkeaksjonen, sier leder Bjørn Kjensli til NRK.no fredag.

Folkeaksjonens medlemstall har variert, men ligger nå på omtrent 3.900 medlemmer. Kjensli er begeistret over at antallet oljemotstandere øker.

– For folkeaksjonen er antallet medlemmer viktig, både for å finansiere det arbeidet vi gjør, men òg for å synliggjøre at det er mange som har et annet syn. Vi er begeistret over at så mange har gjort det valget å melde seg inn.

Mobiliserer

Helga Pedersen

Aps nestleder Helga Pedersen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

23. februar vil Folkeaksjonen sammen med en rekke organisasjoner og politiske partier arrangere vardebrenning over hele landet. Vardebrenningen er ment å varsle om faren oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja har for natur og klima.

– Nå mobiliserer vi til kamp. Vi har for lenge siden varslet at vi skal ha en vardebrenning langs kysten hvor vi skal markere motstand fra Kirkenes til Halden. I går kom det en rekke nye som meldte seg på, også på Toten ved Mjøsa.

Naturlig skritt

Nestleder Helga Pedersen og leder for Arbeiderpartiets programkomité sa torsdag at hun mener kunnskapsinnhentingen som tidligere er gjort, har gitt et godt grunnlag, og at konsekvensutredning er det neste naturlige skrittet å ta.

– Kunnskapsinnhentingen har ikke avdekket andre forhold i Nordland 6, 7 og Troms 2 enn de utfordringene vi løser på sikker og god måte ellers på norsk sokkel. Når konsekvensutredningen foreligger, vil vi på det grunnlaget ta stilling til hvorvidt områdene skal åpnes for petroleumsvirksomhet.

Olje- og energiminister Borten Moe var i går mer varsom, og mente Arbeiderpartiet går for langt.

– Jeg ønsker selv en mer forsiktig tilnærming enn det Ap tar til orde for, først og fremst fordi vi skal lytte til fiskerne, sa Ola Borten Moe til Trønder-Avisa.