Hopp til innhold

Borten Moe: – Arbeiderpartiet går for langt

Sps nestleder Ola Borten Moe, som ikke er noen utbyggingssinke, mener Aps programkomite er i overkant hissige på oljegrøten.

Ola Borten Moe

– Jeg ønsker selv en mer forsiktig tilnærming enn det Ap tar til orde for, først og fremst fordi vi skal lytte til fiskerne, sier Ola Borten Moe til Trønder-Avisa.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I det politiske miljøet er det ingen som er direkte overrasket over at Aps programkomite går inn for å utrede konsekvensene av petroleumsvirksomhet i de omstridte havområdene.

Dette har lenge vært Ap-politikk, selv om den rødgrønne regjeringen holder igjen ut denne stortingsperioden.

– Vil være mer forsiktig

Senterpartiet har ikke lukket disse områdene permanent, slik SV har gjort, men olje- og energiminister Borten Moe går varsommere fram enn Ap.

– Jeg ønsker selv en mer forsiktig tilnærming enn det Ap tar til orde for, først og fremst fordi vi skal lytte til fiskerne, sier Ola Borten Moe til Trønder-Avisa.

Han vil forsiktig aktivere de to Statoil-lisensene i Nordland VI som har vært sovende siden 1994. De utgjør hele 74 prosent av feltet. Men Sp vil ikke åpne nye i neste fireårsperiode.

Til Trønder-Avisa sier Borten Moe at dette er nok, kombinert med åpning av store områder i Barentshavet og ved Jan Mayen.

Han vil imidlertid ikke kommentere den interne prosessen i Ap.

Motstand og støtte

Lekkasjen fra Arbeiderpartiets programkomite, der AUF-leder Eskil Pedersen ble alene i sin motstand mot en konsekvensutredning, ble møtt med en klar avvisning fra SV, Venstre og KrF. Ingen dem vil høre snakk om en slik åpning.

Høyre og Frp er på Aps side, det samme er den NHO-tilknyttede interesseorganisasjonen Norsk olje og gass, tidligere OLF.

Administrerende direktør Gro Brækken minner om at et klart flertall på Stortinget står bak ønsket om en konsekvensutredning. Hun mener at den ikke automatisk fører til lete- og prøveboring.

Krever ultimatum

Generalsekretær Nina Jensen i WWF ber småpartiene klargjøre for velgerne at de verken vil delta i en borgerlig eller rødgrønn regjering som åpner den smale sokkelen for oljevirksomhet. Hun ber dem stille et ultimatum.

– Nå er vi helt avhengige av småpartiene i norsk politikk for å hindre at oljeboring i disse verdifulle områdene blir en realitet, sier Jensen til NTB.

Men ingen av de tre partiene ville torsdag stille regjeringssamarbeid opp mot oljeåpning. Det skal skje ansikt til ansikt i eventuelle forhandlinger etter valget. I intervju etter intervju lover både miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) og partileder Audun Solbakken at SV aldri skal svikte Lofoten.

– Det er ingen tvil om SVs standpunkt. Men jeg vil ikke gå inn i en offentlig diskusjon om hva vi gjør dersom vi ikke får gjennomslag. Det er å starte i feil ende. Vi har klart det to ganger før og skal klare det igjen, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Fullt vern

Venstres nestleder Ola Elvestuen er krystallklar på at den unike naturen og de sårbare fiskeforekomstene er så viktige at de vil verne områdene. Han vil likevel ikke gi WWF ultimatumet de ber om.

– Venstre er så tydelige som vi kan være. Dette er en av våre viktigste saker. Vi skal bruke den posisjonen vi får etter valget, til å få gjennomslag for vår politikk. Det handler ikke om enkle utspill nå, sier Elvestuen.

KrFs miljøpolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad utelukker ikke et ultimatum fra KrF, men partiet er ikke rede til å stille dette kravet nå.

– Oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja kan være den saken som gjør at vi ikke går inn i regjering. Men partiet har ikke forankret dette i dag. Vi har ennå ikke lagt strategien for hva som skal være de viktigste sakene i valgkampen og i eventuelle regjeringsforhandlinger, sier Ropstad til NTB.