Hopp til innhold

SV har ikke gitt opp kampen om et oljefritt Lofoten og Vesterålen

Både fiskere og miljøvernere har lovet at de vil gå til kamp mot Arbeiderpartiet. Det lover også fiskeripolitisk talskvinne i Nordland SV, Astrid Olsen.

Fiskebåter i havna på Røst

Fiskere og miljøvernere har lovet at de vil gå til kamp mot Arbeiderpartiet

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Astrid Olsen, leder Bodø SV

Fiskeripolitisk talskvinne i Nordland SV, Astrid Olsen.

Foto: Andre Strand / NRK

Hun har liten sans for at Arbeiderpartiets programkomité nå går inn for å konsekvensutrede områder i Lofoten og Vesterålen.

– Det er en forferdelig dårlig idé, når vi vet hvor viktig områdene er for fisken, fiskeriene og verdiskapningen i Lofoten og Vesterålen. Det er helt utrolig at Arbeiderpartiet med all den kunnskapen skal ut å hente mer kunnskap og åpne for oljeboring, sier Olsen til NRK.no.

Fortsatt en kampsak

Hun sier SV kommer til å fortsatte kampen mot utvinning av petroleum i områdene, en kamp hun mener de har stått på for lenge.

– Det har vært en kampsak for SV som har gått i snart åtte år i regjering. Det er en kamp SV kommer til å stå i hele tiden for fisken i Lofoten og for de verdiene som har vært skapt der i tusen år og som godt kan skapes i tusen år til hvis vi bare klarer å besinne oss.

AUF har kjempet mot konsekvensutredning, og Olsen tar gjerne imot stemmer fra Aps ungdomspolitiker under høstens valg.

– Vi får en mer åpen debatt. De har frontet sitt syn. Nå er det nesten slik at AUF-ere bør stemme på SV hvis de er så enige med oss som de står fram og sier. Jeg håper SV skal tjene på denne debatten.

Olsen mener Arbeiderpartiet nå klargjør for oljeboring midt i et oppvekstområde for fisken, og at de tar et stort sjansespill.

Ingen automatikk

Helga Pedersen er i dag i Bodø og møter oljenæringen. Hun vil ikke si at en konsekvensutredning er ensbetydende med utbygging.

– Det er ingen automatikk i at konsekvensutredning betyr utbygging. Det er gjennomført konsekvensutredninger opp gjennom historien som har ført til at man ikke har åpnet områder for petroleumsvirksomhet. Det gjelder for eksempel havområder utenfor Nordland og i Skagerrak.

Hun mener kunnskapsinnhentingen som tidligere er gjort, har gitt et godt grunnlag og at konsekvensutredning er det neste naturlig skrittet å ta.

(artikkelen fortsetter under)

Helga Pedersen på oljeseminar

Helga Pedersen, nestleder i Ap og leder for programkomiteen, under dagens oljeseminar i Bodø.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Pedersen innrømmer likevel at det er utfordrende å forene petroleums- og fiskerinæring.

– Vi kommer aldri til å sette fiskeriinteresser på spill, men kunnskapsinnhentingen som er gjort nå viser at det er reelle utfordringer når det gjelder sameksistens mellom petroleum og fisk. Samtidig peker også rapporten på at det her er noen fordeler for fiskerinæringen dersom man starter med ny aktivitet.

Rom for uenighet

Programkomiteen har nå lagt fram sitt vedtak, og en mulig konsekvensutredning behandles av partiet videre av partiet.

– Dette skal nå behandles grundig i partiorganisasjonen, så skal landsmøtet ta stilling til det. Nå har jeg på vegne av flertallet i programkomiteen lagt fram vårt forslag og så blir det opp til partiet å ta stilling.

Nestlederen registrer at det er motstand blant ungdomspolitikerne, og mener det er uproblematisk.

– Det er slik at Arbeiderpartiet er et stort parti, der det er rom for ulike synspunkter, og det er ikke uvanlig at AUF i en del spørsmål har et annet syn enn moderpartiet.