Hopp til innhold

Mann siktet for drap på samboeren: – Siktelsen er i tråd med hva familien har ment hele tiden

Politiet sto uten svar og ville avslutte saken, etter at en kvinne ble funnet død i Vesterålen i 2016. Men familien ba om videre etterforskning, og nå er kvinnens samboer siktet for drap.

Sortland lensmannskontor

Dødsfallet som etterforskes, skjedde i 2016. På det tidspunktet var det vanskelig å konkludere med hva som hadde skjedd, om det var snakk om et selvmord eller om det var begått en kriminell handling.

Foto: Ole Dalen / NRK

I to år har familien til kvinnen som ble funnet drept i Vesterålen 2016 kjempet for å overbevise politiet om at hun ikke hadde begått selvmord. Nå har de kommet mye nærmere en avklaring.

For nå er det kjent at politiet har siktet kvinnens samboer for drap. Siktelsen ble først omtalt i Vesterålen Online.

Arvid Sjødin

Advokat Arvid Sjødin.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Siktelsen er i tråd med, og gir et korrekt inntrykk av, hva familien har ment har funnet sted hele tiden, sier familiens bistandsadvokat Arvid Sjødin til NRK.

Politiet klarte ikke å konkludere

Dødsfallet som fortsatt etterforskes skjedde i august for to år siden. På det tidspunktet var det vanskelig å konkludere med hva som hadde skjedd, om det var snakk om et selvmord eller om det var begått en kriminell handling.

Tidligere i år ba Nordland politidistrikt Kripos om bistand. Kripos-etterforskerne har vært i Vesterålen siden i vår, etter anmodning fra det lokale politiet. På det meste har Kripos hatt seks etterforskere i Vesterålen.

– Hjelpen fra Kripos har vært avgjørende for oss. Det er en utfordrende og til dels komplisert sak, som tar tid å etterforske, sier politiadvokat Kay Rønning-Nyvold til NRK.

Politiet utelukker ikke selvmord

Vedkommende har hatt status som siktet fra starten av.

– Den statusen har kommet som følge av bruk av tvangsmidler mot denne personen. I forbindelse med nye etterforskningsskritt mot denne personen var det nødvendig å formalisere en siktelse, og den lyder da på drap, sier Rønning-Nyvold.

Politiadvokat Kai Rønning Nyvold

Politiadvokat Kay Rønning-Nyvold.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Bakgrunnen for siktelsen nå, er den informasjonen og de opplysningene som har kommet gjennom den tekniske etterforskningen på åstedet og avhør som er gjort i saken.

Rønning-Nyvold sier at politiet fortsatt ikke utelukker at det kan være snakk om et selvmord.

– Saken etterforskes videre. Både teknisk og taktisk etterforskning fortsetter en stund videre. Vi kan ikke si noe nå om når vi er ferdig.

Han understreker at siktelsen er foreløpig, og at den kan bli endret.

– Saken har høy prioritet, den har blitt altfor gammel og vi ønsker å få den ferdigstilt så raskt som mulig.

Fikk i oppdrag å se på saken på nytt

Det er advokat Arvid Sjødin og pensjonert politietterforsker Jan Arnt Skjolde som fikk i oppdrag fra familien om å se på saksdokumentene på nytt, etter at det lokale politiet ikke hadde klart å konkludere i saken.

– Vi kom til at det var nødvendig å kontakte statsadvokaten og politiet, for å prøve å få gjort mer med saken slik den fremsto for oss, sier Sjødin til NRK.

De fikk gehør hos statsadvokaten, som mente saken måtte etterforskes videre. Det førte til at Kripos ble involvert.

– Da de kom på banen ble det gjort betydelig etterforskning. Vi legger merke til at det er gjort endring i siktelsen, sier Sjødin.

Han hevder det var taktiske og tekniske opplysninger som ikke samsvarte med det bildet politiet dannet seg innledningsvis. Politiadvokat Rønning-Nyvold sier de gjorde grundig etterforskning innledningsvis, men at også noe kunne blitt gjort annerledes.

– I etterpåklokskapens lys kunne vi nok gjort mer grundige undersøkelser, sier han.

Krevende for familien

Ifølge Sjødin er de pårørende tilfreds med at det etter to år skjer resultater i saken, noe de har forventet for lenge siden. De har hele tiden vært klare på at datteren deres ikke har begått selvmord.

– Hvordan har ventetiden vært?

– Den har vært veldig vanskelig. Man går inne og brenner med opplysninger man ikke får ut, og da er det vanskelig å være pårørende. Det har de vært preget av. Men jeg synes de har vært modige og stått på med tanke på det de mener er det riktige i denne saken, sier Sjødin.

NRK har vært i kontakt med siktedes forsvarer Lo-Johan Dag Melinder som ikke vil kommentere saken på nåværende tidspunkt.