NRK Meny
Normal

Lyngbrann herjet i hytteområde

Mannskap fra brannvesenet klarte i løpet av kvelden og natten å få kontroll over en gress- og lyngbrann i Sørdalen i Vefsn kommune i Nordland.

Gressbrann herjer i Sørdalen på Helgeland

Båter og helikopter ble satt inn i slukkingen av gressbrannen i Sørdalen på Helgeland.

Foto: Vebjørn Ulvang

En større lyng- og gressbrann herjet onsdag kveld i Sørdalen i Vefsn. Det gikk ikke bilvei til hytteområdet hvor det brant, og brannmannskaper fra Mosjøen måtte fraktes ut til området i båt.

Torsdag morgen melder politiet at brannen er slukket, og at mannskaper driver etterslukking.

– Det er alltid en fare for oppblussing. Man må ha mannskaper i området for å passe på, sier operasjonsleder Roger Andersen i Helgeland politidistrikt til NRK torsdag morgen.

Det var lenge fare for at flere hytter skulle bli tatt av flammene, men brannvesenet opplyser at ingen bygninger ble skadet i brannen.

Brannmannskaper slet lenge med å få kontroll over den omfattende brannen.

– Vi har ikke kontroll eller oversikt. Det kan spre seg i flere retninger. Vi har berget en del småhus og hytter i området, men det brenner godt i lyng og kratt, sa Einar Bjørnli, overbefal ved brannvesenet i Mosjøen til NRK onsdag kveld.

Vanskelige forhold

Gressbrann herjer i Sørdalen på Helgeland

Brannvesenet jobbet lenge for å berge hytter i området.

Foto: Vebjørn Ulvang

Politiet fikk melding om brannen like før klokka 15 onsdag. Det er tørt i området og dårlig tilgang på vann. Vinden gjorde at brannen spredte seg raskt.

– Vi avventer og ser hvordan det utvikler seg. I verste fall må vi få tak i helikopter, sier Bjørnli.

Ni brannmenn og flere frivillige prøvde å holde brannen unna hytter og hus. Klokken 19:35 bekreftet brannvakta overfor NRK at de skulle få helikopterstøtte ved midnatt. Frem til da måtte menn på bakken holde flammene unna.

Idag er mannskaper fra brannvesenet og Sivilforsvaret satt inn i området for etterslukking.

– Området i fjellsiden som står i brann skal være stort, og det er hytter i nærheten, opplyste operasjonsleder Ann Line Finanger i Helgeland politidistrikt i går ettermiddag.

– Ser skummelt ut

Gressbrann herjer i Sørdalen på Helgeland
Foto: Vebjørn Ulvang

– Den siste meldingen vi fikk fra brannvesenet på stedet var at vinden hadde snudd i en ugunstig retning med tanke på spredning, sa Finanger.

En av dem som hjalp brannvesenet var Torbjørn Tangen som bor like i nærheten. Han var en av de første som kom til brannstedet.

– Ei hytte som ligger lengst sør står i fare for å ta fyr. Det brenner godt og flammene er kanskje rundt 50 meter unna hytteveggene nå, fortalte han.

Ifølge Tangen la brannvesenet ut ei pumpe ved sjøen som trakk vann opp til bebyggelsen. Etter en stund fikk de frivillige beskjed om å trekke seg unna av hensyn til sikkerheten.

– Det ble så varmt og store mengder røyk at vi måtte trekke oss tilbake. Det ser skummelt ut for å si det sånn, sier Tangen til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under)

Flyfoto fra skogbrannen i Sørfjorden

Flyfoto fra lyngbrannen i Sørdalen i Sørfjorden klokka 14.50. Politiet opplyste i går at brannen spredte seg ytterligere etter at bildet ble tatt.

Foto: Lufttransport AS

Flere branner i Nordland

Det var flere branner i Nordland onsdag ettermiddag. En kontrollert bråtebrann i Valberg i Vestvågøy kom ut av kontroll og svidde av et stort område.

Mannskap fra brannvesenet holdt i går på med slukking på stedet.

– Vinden har dreid litt og vi har kontroll på brannen, sier brannmester Roger Vian i Lofoten brann og redningsvesen til NRK.

Ingen bebyggelse skal ha vært i fare.

– Det er veldig tørt i området, og det er ikke tilrådelig å ha åpen ild nå. Det er også bratt terreng i området, så slukkingen har vært vanskelig, sier Vian.

Laster kart, vennligst vent...