NRK Meny
Normal

Luftig sommerleir

Norges kanskje luftigste sommerleir ble arrangert i Bodø denne uka. – En utrolig artig opplevelse, forteller en av deltakerne.

Norges luftigste sommerleir ble arrangert i Bodø denne uka. - En utrolig artig opplevelse, forteller en av deltakerne.

Newton Aviation Camp ble denne uken arrangert for første gang i Bodø. – En utrolig opplevelse, forteller en av ungdommene som deltok på leiren. (Foto: Norsk Luftfartsmuseum)

Med Bodø lufthavn og Forsvarets hovedbase for jagerfly som lærested, fikk ungdom mellom 12 og 16 år denne uken prøve seg som piloter når Newton Aviation Camp i år ble arrangert for første gang.

– Vi mennesker er jo til vanlig bundet til jorda, så det er noe helt spesielt med det å få være oppe i lufta og fly, forteller Ida Marie Kosmo, som var en av deltakerne på leiren.

– Mye praktisk

Ungdommene har fått praktisk erfaring innen både flyvning, luftfartsteknikk og aerodynamikk med noen av Norges mest erfarne piloter blant instruktørene.

Ida Marie Kosmo

Ida Marie Kosmo var en av deltakerne på Newton Aviation Camp. – En spennende måte å lære på, sier hun.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

De har i tillegg fått prøve seg som flyveleder og tatt del i opplevelser og vitenskapelige oppdrag i Luftfartsmuseets historiske samling.

– Det har ikke føltes ut som om at vi har vært på skole fordi vi har gjort så mye praktisk. Da er det ekstra morsomt å lære, forteller Kosmo om opplegget.

Hvordan var det å prøve seg som pilot?

– Det var mye lettere enn jeg trodde det skulle være. Men det sugde skikkelig i magen, og var utrolig spennende, forteller hun.

Håper å inspirere

Det er vitenskapsstiftelsen First Scandinavia, Norsk Luftfartsmuseum, Luftforsvaret og den amerikanske flyprodusenten Boeing som står bak vitenskapsleiren.

Hensikten har vært å bringe luftfartens og vitenskapens verden nærmere norske ungdommer, slik at de skal bli mer motivert til å velge utdanning innen vitenskap, teknologi, ingeniørfag og matematikk.

Kari Aasfjord White ved Norsk Luftfartsmuseum håper å ha inspirert ungdommene.

– Vi tror campen har gitt ungdommene et innblikk i diverse luftfartsrelaterte yrker og hobbyer, og kanskje inspirert dem til å satse på et yrke innenfor luftfartsindustrien, sier hun.

Er det trygt å la tenåringer få styre fly selv?

– Ja, ungdommene ser ut til å lære fort, og tilbakemeldingene tyder på at de synes opplegget har fungert bra. Og de får det jo til, fastslår hun.