Hopp til innhold

Luftambulansen satt på bakken

Vulkanutbruddet på Island får konsekvenser for helseberedskapen i Norge.

Norsk luftambulanse

FÅR IKKE FLY: Redningstjenesten og luftambulansen er satt ut av spill som følge av vulkanutbruddet.

Foto: NRK

– Nå er alt stengt, og både våre redningshelikoptere og ambulansehelikoptrene står på bakken. Redningstjenesten, Avinor og fylkeslegen skal i formiddag ha et møte for å avklare beredskapssituasjonen framover, sier redningsinspektør Tore
Wangsfjord i Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Redningshelikoptrene står

Alle de fire redningshelikoptrene i Sør-Norge og de to i Nord-Norge har nå flynekt. Det samme gjelder luftambulansen og helikoptrene som går offshore.

Forsvarets fly står også på bakken, men Hovedredningssentralen har bedt dem om at marinen og kystvakttjenesten blir satt i ekstraordinær beredskap torsdag.

Luftrommet over Norge kan bli stengt inntil et døgn etter at støvskyen fra vulkanutbruddet på Island blåste innover Skandinavia.

– Det betyr at vi må bruke andre ressurser. Redningsskøytene er forberedt på å måtte bistå oss med ambulansekjøring der helikopterne ikke når ut.

Helsevesenet er også varslet om dette, og har forhøyet beredskap, forteller vakthavende redningsleder Olav Bjørgaas

Stengingen skaper store utfordringer for Helse Nord i forbindelse med ambulansetjenesten og pasienttransporten sykehusene i mellom.

Alvorlig for Helse Nord

Helse Nord jobber nå med tiltak for å ta vare på pasientsikkerheten, sier informasjonssjef Kristian Fanghol.

– Det utgjør store problemer for oss når det gjelder å frakte pasienter mellom våre sykehus. Spesielt er situasjonen krevende for UNN og Nordlandssykehuset i Bodø, ettersom mange meget alvorlig syke pasienter fraktes mellom disse sykehusene. Luftambulansen er helt vital for oss, og biler kan bare erstatte en liten del av arbeidet, sier Fanghol.

Det er fremdeles uklart når flytrafikken er i gang igjen, men ifølge Avinor kan det ta minst et døgn før luftrommet i Norge er åpnet igjen.

Områdesjef i Avinor Jens Petter Duesund sier passasjer må kontakte sine reiseselskaper for nærmere beskjed.

Tom flyplass

TOMT: Ingen fly - ingen passjasjerer. Slik ser det ut på Bodø lufthavn torsdag morgen.

Foto: NRK

– De reisende må forholde seg til flyselskapene sine, og vi prøver å legge ut informasjon fortløpende på Avinors nettsider.

NSB øker kapasiteten

Og på grunn av innstillingene i flytrafikken jobber NSB nå med å øke kapasiteten på nattoget på Nordlandsbanen.

Informasjonssjef Åge Christoffer Lundeby i NSB sier at det ikke kommer til å bli noen ekstra togavganger, men de vil forsøke å sette på ei ekstra vogn på nattoget.

Han ber passasjerer om å forhåndsbestille billetter for å få plass på toget.

Når forsvinner skyen?

Ved Vervarslinga for Nord-Norge har det vært stor aktivitet i hele natt. Spenninga knytter seg til hvordan aksen fra det islandske vulkanutbruddet vil spre seg.

– Første del av dagen i dag er det Nordland og Troms som er berørt. Videre vil skyen flytte seg sørover, til kysten av Trøndelag og siden resten av skandinavia. Vi er ikke sikre på hvilken retning skyen vil ta, den ble sluppet i går og har tatt vei over atlanteren til nå, sier statsmeteorolog Gunnar Noer.

– Det kan se ut som det som blir sluppet ut fra vulkanen i dag og fremover vil ha en mer sørlig bane, så det er håp om at Norge går klar av videre utslipp, forteller Noer.