«Brutal nedgang» i antall skrei i Lofoten: – Veldig dramatisk

I fjor dro far og sønn opp skrei for halvannen million på to uker. I år er situasjonen en helt annen i Lofoten.

Tor-Agnar og sønnen Arne Julian Jobotn fisket for halvannen million kroner på under to uker.

Julian og Tor-Agnar Jobotn hadde en eventyrlig sesong under skreifisket i Lofoten i fjor. Nå er det nesten ikke fisk å se. Det er tilbakemeldingene fra mange fiskere, sier Norges Råfisklag.

Foto: Privat

Tallene er i seg selv oppsiktsvekkende:

7. mars i fjor var det fisket 16.500 tonn skrei i Lofoten. I år er tallet seks tusen.

Det tilsvarer en nedgang på 65 prosent bare i Lofoten – og det i den mest travle tiden av det tradisjonsrike vinterfisket.

– Det er en brutal nedgang, bemerker avdelingsdirektør Charles Aas i Norges Råfisklag overfor NRK.

– Fiskerne i Lofoten begynner nok å bli bekymret. Det er midt i den viktigste perioden av sesongen, og det er veldig lite fisk tilgjengelig.

Fisket alt på to uker i fjor

NRK fortalte i fjor på denne tiden om Tor-Agnar Jobotn og sønnen Arne Julian. På to uker fisket de for halvannen million kroner.

Inger Marie Høyland er på vinterfiske for første gang.

Inger Marie Høyland er på vinterfiske for første gang.

Foto: Privat

De befinner seg nå i Henningsvær. Den drøye måneden de har vært på vinterfisket har det merker godt til nedgangen av skrei.

– Vi ser nesten ikke fisk i det hele tatt, sier Tor-Agnar på telefon fra Henningsvær.

Kvoten i fjor på 40 tonn forsvant altså på to uker. I år er kvota deres 50, og de er ennå ikke halveis.

– Vi håper jo det blir noe mer etter hvert. Det blir lange dager på land, bemerker Jobotn.

Inger Marie Høyland har samme inntrykk. Hun driver vanligvis med sjarkfiske på vestlandet, og er på vinterfiske for første gang.

– Det er veldig lite fisk. Alle de andre fiskerne klager også på det. Men de lokale fiskerne sier den kommer om et par uker, så vi må bare holde ut.

– Vi ser at skreien er full av sild i magen når den kommer, så det kan jo ha noe med det å gjøre, påpeker hun.

Mistenker matstopp

Totalt sett er nedgangen i hele råfisklagets dekningsområde på 21 prosent, men Lofoten utgjør mye av nedgangen.

Charles Aas i Norges Råfisklag peker på at vi må tilbake til tidlig 2000-tall for å finne like dårlige tall der så langt ut i vinterfisket.

Charles Aas

Charles Aas i Norges Råfisklag sier situasjonen er dramatisk.

Foto: Norges Råfisklag

– Noen båter melder om at de nesten ikke får nok fisk til egen middag engang, så det er dramatisk.

Han peker på det dårlige været som én årsak. Men sier samtidig at det har vært mye sild i år.

– Vi mistenker at det har forkludret torskens vandringsmønster. Den er glad i sild, og har nok tatt seg mange matpauser. Det gjør nok at fisken har stoppet opp, spekulerer Aas.

– Ingen komplett forklaring

Bjarte Bogstad er forsker i Havforskningsinsituttet og kan mye om torsk.

Han sier tallene er «litt bekymringsfullt», men understreker at det tross alt er rimelig gode fangster lenger nord for Lofoten.

Bjarte Bogstad, forsker.

Bjarte Bogstad i Havforskningsinstituttet.

Foto: Havforskningsinstituttet

– Så er det riktig at det har vært lite skrei i Lofoten. Vi har ingen komplett forklaring på hvorfor, men det har tidligere vært hevdet at skreien har stoppet opp for å spise sild. Men det kan umulig være hele forklaringen, påpeker han.

Bogstad påpeker at de må støtte seg til rapportene de får fra fiskerne.

Først om noen uker drar Havforskningsinstituttet ut på sitt årlige forskningstokt i Lofoten for å telle skrei.

Begynner å haste

Også Norges Fiskarlag kjenner til problemet. Leder Kjell Ingebrigtsen er selv ute på vinterfisket når NRK ringer.

– Det er betydelig senere enn det har vært de siste årene. Men de to siste dagene har det tatt seg noe opp.

Og nettopp det kan være en utfordring.

Samtidig som det såkalte landede kvantumet har gått ned, økte nemlig kvoten med 20 prosent fra i fjor til i år.

Normalt sett varer vinterfisket til påske. Dermed begynner fiskerne å få dårlig tid.

– Det er 65.000 tonn mer skrei som skal fiskes fremover, så vi er helt avhengig av å komme i gang hvis vi skal ta kvoten i år, forklarer Charles Aas i råfisklaget.

Kjell Ingebrigtsen i fiskarlaget stemmer i:

– Det vil jo bety at det må jobbes veldig mye på kort tid.