Hopp til innhold

Far og sønn fisket for halvannen million på under to uker

For noen er årets skreisesong mer eventyrlig enn for andre.

Tor-Agnar og sønnen Arne Julian Jobotn fisket for halvannen million kroner på under to uker.
Foto: Privat

Tor-Agnar og sønnen Arne Julian Jobotn kan egentlig ta ferie nå allerede i februar. Kanskje ut året om de vil, skal vi tro Lofotposten som omtalte saken i dag. De to fiskerne har nemlig fisket for en verdi av ei solid årslønn på i underkant av 14 dager.

På telefon forteller far Tor-Agnar at han og sønnen akkurat har lagt sin 50 fot store garnbåt til kai hjemme på Hitra etter en innbringende tur i havområdet ved Henningsvær.

– Det gikk fort og radig. Vi var heldige med en gang og begynte å få fisk, sier han til NRK.

Trodde de skulle være ute til i mars

Det går ikke lang tid mellom hver gang man leser om innbringende skreifiske. I fjor stod rekordene i kø. Norge eksporterte 6.100 tonn fersk torsk, inkludert skrei til en verdi av 328 millioner kroner i januar, viser tall fra Norges sjømatråd.

Og på tampen av fjorårets skreifiske passerte verdien på skreien for første gang passert 1 milliard kroner.

Båten «Hitterværing».

Båten «Hitterværing».

Foto: Tor-Agnar Jobotn

– Kvoten vår var på 40 tonn sløyd fisk. Vi har gjort unna lofotfisket på under 14 dager, enda vi hadde beregnet å være ute på havet til uti mars. Jeg er kjempefornøyd med årets sesong. Jeg har aldri opplevd lignende.

Far og sønn har brukt 40 timer på turen fra Henningsvær og hjem til Hitra i båten «Hitterværing». Tor-Agnar deltok i lofotfisket for første gang i 1979, mens sønnen, Arne Julian, ble med båten som lærling i fjor.

Eventyrlig sesong

Over 30.000 personer deltok i lofotfisket på 1930-tallet, mens det nå regnes med at mellom 2000 og 4000 fiskere deltar årlig nå.

Fisket etter skrei i Lofoten er det viktigste og største sesongfisket etter torsk i Norge. Skreifisket varer fra januar og ut april.

– Det er jo i mars lofotfisket skal begynne. Det er litt rart å tenke på at vi er hjemme lenge før fisket på Innersia tradisjonelt er på sitt beste, sier Tor-Agnar til Lofotposten.

Jobotn var alene i båten frem til i fjor, da sønnen ble med. Med et ekstra par hender begynte det å gå riktig så radig til sjøs.

– Og nå er hele kvoten tatt og omsetninga er på akkurat i underkant av en og en halv millioner kroner. Når man trekker fra utgifter til båt og utstyr, står man igjen med kanskje en million. Det er en god slant.

Tor-Agnar og sønnen Arne Julian Jobotn fisket for halvannen million kroner på under to uker.

Far og sønn Jobotn.

Foto: Privat


– Da kan du ta ferie resten av året?

– Ja, egentlig, men det gjør jeg ikke. Det blir nok ikke en så lang pause før vi begynner å fiske igjen. Men jeg er vant til å ta pause til påska.