Hopp til innhold

Likhunder har gjort nye funn

Etterforskerne har funnet levninger etter mennesker blant vrakrestene fra postflyet som styrtet natt til fredag.

Postfly styrtet i Nord-Sverige

Det har vært gjort søk med likhunder på havaristedet både i går og i dag.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Flyet var på vei med post fra Gardermoen til Tromsø da det styrtet like øst for grensen til Norge i det svenske høyfjellet.

– I løpet av ettermiddagen har politiets likhunder markert på havaristedet. Der er det funnet levninger fra mennesker. Det er snakk om fragmenter, sier kriminalinspektør Patrik Ström i svensk politi til NRK.

Han sier politiet vil fortsette å lete etter levninger mandag, slik at de kan samle nok materiale til å identifisere de omkomne med DNA-testing.

Det var to piloter om bord i flyet da det styrtet. Den 42 år gamle flykapteinen fra Spania og den 34 år gamle styrmannen fra Frankrike.

Vanskelige forhold

Ström sier det er usikkert hvor lenge mannskapene skal fortsette å jobbe i kulden ved innsjøen Akkajaure i Sverige.

– Det er vanskelige forhold. Det er så kaldt at delene fryser fast i bakken, og vi må jobbe med spett og spader for å få dem løs. Det kan bli aktuelt å sperre av området og komme tilbake til sommeren når snøen har smeltet, sier Ström.

Mannskap på stedet har i dag samlet 15 søppelsekker med post på havaristedet. Flyet var lastet med fire tonn post da det styrtet.

Grafikk med det faktiske flyet som styrtet

Flyet havarerte ni kilometer fra den norske grensa. Havaristedet mellom innsjøen Akkajaure og den norske grensa, i Lapplandsfjellene.

Foto: Flighttracker24.com (grafikk: NRK)

Fant svarte bokser

Tidligere i dag ble en hel svart boks og flere deler fra den andre svarte boksen fra postflyet funnet.

Den svenske havarikommisjonen har overtatt de ødelagte boksene, som inneholder informasjon om hva som skjedde i tiden før flyet styrtet mot bakken.

– Vi håper likevel å få ut informasjon fra de svarte boksene som kan gi oss svar på hvorfor flyet styrtet, sa Jonas Bäckstrand i den svenske havarikommisjonen til NRK tidligere i dag.

Funnet av norsk jagerfly

Flyet som styrtet er av typen Canadair CRJ-200 og eies av det svenske selskapet West Atlantic. De flyr oppdrag for Posten i Norge. Om bord i flyet var det 4,5 tonn post som skulle til Tromsø.

Flyet sendte ut et mayday-signal klokka 00:20 natt til fredag, før det forsvant fra radaren. De siste radarbildene viste at flyet var 120 kilometer nordøst for Bodø, inne på svensk territorium. Om lag to og en halv time senere fant to norske jagerfly vraket.

Jagerflyenes opptak fra ulykkesstedet i Nord-Sverige.

Opptak gjort av jagerfly som var først på stedet. I videoen ser du Norsk Luftambulanses helikopter og krateret det styrtede flyet etterlot seg.