NRK Meny
Normal

Kirurg saksøker avis for ærekrenking

Rastislav Kunda og hans utenlandske kollega ble identifisert med navn og bilde og beskyldt for å ha lemlestet og fjernet friske organer fra kreftpasienter ved Nordlandssykehuset. Nå saksøker Rastislav Kunda Avisa Nordland for ærekrenking.

Rastislav Kunda og advokat Synne Bjørvik Staalen, som representerer Den norske legeforening

PÅ PLASS I SALTEN TINGRETT MADAG: Rastislav Kunda og advokat Synne Bjørvik Staalen, som representerer Den norske legeforening i Salten tingrett.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Kirurg Rastislav Kunda mener han ble ærekrenket av Avisa Nordland og krever erstatning på en halv million kroner.

I dag får sykehusskandalen ved Nordlandssykehuset etterspill i Salten tingrett.

– Jeg blir aldri ferdig med saken. Jeg vil alltid være kriminalisert. Ikke bare meg, men også familien min. Mitt personlige og profesjonelle liv var ødelagt. Det gode ryktet jeg hadde, vil jeg aldri få tilbake, sa kirurg Rastislav Kunda til NRK.no for ett år siden.

Skrev 1000 saker

Faksimile til sak om Rastislav Kunda

Juni 2010. Avisa Nordland og VG avslører det som blir omtalt som «operasjonsskandalen».

Foto: Faksimile fra Avisa Nordland og VG

Det var i juni i 2010 at den såkalte operasjonsskandalen ble avslørt, og fikk enorm oppmerksomhet i norske medier.

To utenlandske kirurger ved Nordlandssykehuset ble identifisert ved navn og bilde og beskyldt for unødvendig å ha fjernet friske organer fra kreftpasienter.

I løpet av en uke skrev norsk media nærmere 1000 saker om den såkalte «operasjonsskandalen». Mange bruker beskrivelser som skandalekirurger og tabbeleger.

For Rastislav Kunda – som var flyttet med sin familie til Norge – ble livet snudd på hodet.

– Alt ble ødelagt

Kirurgen Ratsislav kunda snakker ut

I NOVEMBER 2011 møtte NRK Rastislav Kunda, som i dag er sjefskirurg ved universitetssykehuset i Århus.

– Bodø og Nordland var vårt hjem. Det ble ødelagt, vi mistet det, sa han da NRK for ett år siden møtte den anerkjente kirurgen på Universitetssykehuset i Århus, hvor han nå jobber.

Det som skjedde i Bodø sommeren 2010 var umulig å glemme.

– Det var en ekstrem psykisk belastning. Jeg var helt rettsløs og navnet mitt var på alle avisforsider og tv-nyheter over hele verden, sa Kunda.

– Ble ærekrenket

Kirurg Rastislav Kunda mener han ble ærekrenket av Avisa Nordland og krever i Salten tingrett i dag en erstatning begrenset oppad til 500.000 kroner. Det var sommeren 2010 det ble kjent at Kunda og hans kollega hadde utført en rekke omstridte kreftoperasjoner ved sykehuset i Bodø.

Frikjent av Helsetilsynet

Nordlandssykehuset fikk i etterkant kraftig kritikk fra Helsetilsynet for å ha operert kreftpasienter i strid med funksjonsfordelinga i Helse Nord. Operasjonene skulle ikke ha vært gjort i Bodø.

I dag må Avisa Nordland svare for si dekning av saka i Salten tingrett. For Avisa Nordland og advokat Halvor Manshaus handler denne saka først og fremst om en systemfeil.

– Selve oppslagene i Avisa Nordland gjelder en systemsvikt ved Nordlandssykehuset. Avisen på sin side mener at man har dekning for det som er skrevet og at framstillingen av saksøker er korrekt og godt innenfor både de etiske og rettslige normer.

– Avisa tråkket over grense

Kirurg Rastislav Kunda

I juni 2010 ble legen Rastislav Kunda og hans utenlandske kollega identifisert med navn og bilde – og beskyldt for å ha lemlestet og fjernet friske organer fra kreftpasienter ved Nordlandssykehuset.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Når Avisa Nordland møter i Salten tingrett i dag er det med Den norske legeforening som motpart.

– En lege må tåle å bli gransket, men i dette tilfellet er grensen er overtrådt. Vi reagerer på identifiseringen, og at de mener medisinske sider ved saken ble feil fremstilt i avisa, sier advokat Synne Bjørvik Staalen, som representerer Den norske legeforening.

Omfattende materiale

Det er et svært omfattende materiale retten får seg forelagt i dag. Flere leger skal vitne i saka, og det blir først i morgen partene i saka sjøl skal forklare seg. Det er satt av fire dager til den spesielle saka i Salten tingrett.

Det er bare Avisa Nordland er saksøkt i denne saken. Andre medier brakte også navn og bilde og skrev om lemlesting og fjerning av friske organer.

Kunda mener at Avisa Nordland i etterkant ikke har korrigert uriktige opplysninger, noe han mener de andre mediene har gjort.