Hopp til innhold

Laget film om et fiskeværs kamp for å overleve

Lørdag viser NRK dokumentarfilmen om fiskeværet Bleiks kontinuerlige kamp for å overleve. – Andøy-samfunnets desperate kamp for å bevare flystasjonen gjør filmen svært aktuell, sier produsentene Anniken Førde og Trond Waage.

 Anniken Førde og Trond Waage har laget filmen SÅ BYGG VI OSS EN FOSS

FILINNSPILLING: Filmskaperne Anniken Førde og Trond Waage under innspilling. Førstkommende lørdag 3.12 viser NRK 2 dokumentarfilmen «Så bygg vi oss en foss» som handler om et fiskevær på Andøya og dets kamp for overlevelse.

Foto: Ola Bjerrang

Filmen « Så bygg vi oss en foss» er laget av Anniken Førde og Trond Waage, som begge er samfunnsforskere ved Universitetet i Tromsø.

– Filmen handler om landsbyen Bleik på Andøya og den kontinuerlige kampen for å opprettholde et kystsamfunn. I filmen vises hvordan bygdefolket mobiliserer når skolen legges ned, hvordan de jobber for å skape og opprettholde sosiale arenaer og hvordan de kjemper mot strukturering og sentralisering i fiskerinæringa, sier Anniken Førde.

– I det dramaet Andøy-samfunnet i dag står i, med kampen for å bevare flystasjonen er filmen mer aktuell enn noen gang, legger hun til.

– Et sterkt folk

Fra filmen SÅ BYGG VI OSS EN FOSS Fra Bleik i Andøy

BLEIKSINDIANERE: Fra strandhugget under Bleiksdagan i sommer. – Tilnavnet Bleiksindianer er snudd fra stigma til stolthet, forteller filmskaper Anniken Førde.

Foto: Trond Waage

Allerede i 2012 startet de to forskerne et forskingsprosjekt om stedsutvikling og mobilisering på Bleik. Dokumentarfilmen er et resultat av dette arbeidet. Og det er langt fra tilfeldig at akkurat Bleik med sine vel 470 innbyggere ble valgt ut.

– Folk her er har vist en helt spesiell kampvilje og pågangsmot. Bygda har en helt unik dugnadstradisjon. Mens andre små samfunn opplever nedgang, er det optimisme og vekst på Bleik.

Da skolen ble lagt ned, bygde de ny Montessori-skole selv. Bleik har med en rekke lag og foreninger, ny idrettsbane, golfbane under etablering, samfunnshus, sanitetshus, lokalbutikk, kafé og pub.

Bleiksindianere

Dokumentarfilm av Anniken Førde og Trond Waage, SÅ BYGG VI OSS EN FOSS

STERKE FORTELLERTRADISJONER: Lokalhistoriker Enok Olsen forteller skoleelevene hvordan de bygde en foss for å etablere lysverk.

Bleik ligger på nordvest-siden av Andøya omtrent ti kilometer fra Andenes. Innbyggerne blir kalt Bleiksindianere, «de ville bak fjellene».

– Tilnavnet er snudd fra stigma til stolthet og feires gjennom ulike seremonier. Filmen er et forsøk på å utforske hva som ligger bak disse prosessene; Hva er det med Bleik?, forklarer Førde.

Hva er det med fossen?

Bleik var det første stedet i Vesterålen som tok i bruk et vannkraftverk til strømproduksjon. Bleikselva ble oppdemmet, og kraftverket ble satt i drift 9. oktober 1904, og det er her «fossen» kommer inn.

Bleik-samfunnet

Bleik har en særpreget klyngebebyggelse.

Foto: Trond Waage

– Fortellinga om Bleik som det første bygdesamfunnet i nord som fikk lysverk, står som en urmyte om bleiksfolket. Da de høye herrer kom til Bleik for å bygge vannkraftverket, spurte de «Hvor er fossen?»

Ifølge fortellingen svarte innbyggerne på Bleik at «Vi bygger en foss!»

– På Bleik dyrkes fortellertradisjonen, gjennom lokalhistoriske gårdsvandringer, vitser, opplesing og publisering av lokalhistoriske bøker. Det jobbes kontinuerlig med å skape og opprettholde arenaer for at disse fortellingene kan sirkulere. I de mange fortellingene formidles historien om et folk som greier det meste, i lag. Vi har forsøkt å vise hvordan fortellingene brukes som ressurs i stadig nye mobiliseringer.

 Bleiksøya på Andøy.

NATURSKJØNNE OMGIVELSER. Bleik er et tettsted og fiskevær i Andøy kommune, SOM ligger på nordvest-siden av Andøya omtrent ti kilometer fra Andenes. Det kjente fuglefjellet Bleiksøya ligger rett utenfor Bleik.

Foto: Henrik Johnsen