Hopp til innhold

Terje Pablo (22) blir nå overlatt til seg selv

Bodø kommune kutter ut dagtilbudet som har aktivisert den glade 22-åringen. – De tar fra han livsgrunnlaget, forteller pappa Arne Marthinsen.

Bjørn Pablo Marthinsen

Opp til flere dager i uken har Terje Pablo Marthinsen vært på dagsenteret Symra i Bodø. Der har han tatt del i aktivitetene som dagsenteret tilbyr, noe som har gitt den unge mannen mye livsglede. Nå er det dessverre stopp.

Foto: NRK

Symra og Notveien dagsenter er et tilbud i Bodø der unge voksne, med en eller flere funksjonshemninger, har kunnet komme for å tilbringe deler av dagen.

Der har de drevet med aktiviteter som svømming, maling og trening – dagsentrene har også organisert jobbtilbud for de funksjonshemmede.

Nå kutter Bodø kommune ut tilbudet for åtte ungdommer.

– Dette dagtilbudet er grunnlaget for mye av Terje Pablo sin daglige livskvalitet, forteller en frustrert pappa Arne Marthinsen til NRK.

Opp til flere dager i uken har Terje Pablo Marthinsen vært på dagsenteret Symra i Bodø. Der har han tatt del i aktivitetene som dagsenteret tilbyr, noe som har gitt den unge mannen mye livsglede. Nå er det dessverre stopp.

– Dette tilbudet har vært grunnlaget for hele hans liv, ikke bare for Terje Pablo, men også de andre som har benyttet seg av dagtilbudet, forklarer han.

(artikkelen fortsetter under)

Bjørn Pablo Marthinsen og pappa Arne Marthinsen

FORTVILER. Terje Pablo Marthinsen og pappa Arne Marthinsen vet ikke hva de skal gjøre når Bodø kommune nå kutter ut dagtilbudet.

Foto: NRK

En ukes klagefrist

I slutten av juli fikk familien Martinsen et brev fra Bodø kommune sitt tildelingskontor, der de fikk beskjed om at tilbudet ville bortfalle i midten av august.

– Vi har fått litt over en ukes klagefrist på dette vedtaket, på den tiden er det så vidt vi rekker å vaske oss ut av leiligheten. Som foresatte har vi ikke engang fått være med på å fortelle kommunen hva dette tilbudet betyr for sønnen vår, forteller Martinsen frustrert.

I forvaltningslovens paragraf 29, heter det at det skal minimum gis tre ukers klagefrist på slike vedtak.

I løpet av ett år er Terje Pablo innom dagsenteret 200 ganger, der kan han sosialisere samme med andre likesinnede.

– Det blir som en skole der han kan lære seg å bli voksen, forteller pappa Arne.

– Bygger kultursenter til milliarder

Nå avvikles dagsentertilbudet, fordi Bodø kommune trenger plassene til syv andre funksjonshemmede, som ifølge kommunen, trenger plassen mer enn Terje Pablo og de syv andre som nå benytter seg av dagsentrene.

– Dette er et prakteksempel på en kommune som setter de svakeste i samfunnet opp mot hverandre. Jeg kan ikke fatte at kommunen har ressurser til å bygge kultursenter til flere milliarder kroner og sponse sykkelrittet Arctic Race, når de ikke kan ta seg råd til disse ungdommene, poengterer han.

Det er fungerende kommunaldirektør i Bodø kommune, Nils Are Johnsplass, som er ansvarlig for at Terje Pablo nå mister plassen sin på Symra dagsenter.

Nils Are Johnsplass

BEKLAGER. Nils Are Johnsplass

Foto: NRK

– Dette er en utrolig trist sak for de det gjelder, men vi var nødt til å gjøre en prioritering på Symra og Nothuset. Da mister disse åtte ungdommene dessverre sitt tilbud på dagsenteret midlertidig, forklarer han.

– For dårlig

Kommunaldirektøren beklager den korte klagefristen som er fastsatt.

– Det er selvfølgelig for dårlig å ha så kort klagefrist midt i ferien, sier han og forteller at siste ord i saken ennå ikke er sagt.

Kommunen skal nemlig ta endelig stilling til om Terje Pablo og de andre på Symra og Notveien mister tilbudet sitt helt i slutten av august.

– Vi må se om vi klarer å bevare tilbudet som det er i dag forfalle parter, men per i dag så mangler vi ressurser til å ansette flere folk, forklarer han og legger til:

– 20. august vil vi vite om vi kan bemanne ned et annet sted, for å prioritere dagsentertilbudet.

– Selv om vi ikke er lovpålagt å ha et tilbud som dette i kommunen, er vi pålagt å ivareta omsorgen på en god og forsvarlig måte, og det ønsker vi selvfølgelig også å overholde.

6000 vedtak

Ordfører i Bodø kommune, Ole Henrik Hjartøy forteller at administrasjonen i kommunen jobber på spreng for å finne en god løsning for Terje Pablo og resten av gruppen som mister plassen sin på dagssenteret.

– Dette er noe vi ikke kan stå inne for, og jeg er rimelig sikker på at vi skal få til noe for de involverte.

Ordføreren presiserer også at de vil se på praksisen i kommunen rundt behandlingen av slike saker vedrørende klagefristen.

– Bodø kommune og tildelingskontoret fatter 6 000 vedtak i året, og saken skal opp til ny behandling i august, men jeg er ganske trygg på at vi skal finne en god løsning, poengterer ordføreren.

(artikkelen fortsetter under)

Kutter i dagsentertilbud i Bodø

PANTER: Terje Pablo elsker pantejobben sin på Rema 1000 Stormyra.

På panterommet på Rema 1000 finner vi Terje Pablo i full sving med å sortere og organisere tomgods.

– Dette er en av aktivitetene som dagsenteret har organisert for Terje Pablo, og det er noe han elsker å gjøre. Når tilbudet nå forsvinner må han sitte dobbelt så mange timer passivt hjemme på hybelen, avslutter pappa Arne Marthinsen.