Hopp til innhold

Kunstprosjekt starter med togtur fra Narvik

Fire norske kunstnere starter et stort kunstprosjekt i Narvik. Det handler om «å reise». Første etappe er togtur med Ofotbanen til Kiruna. Denne togreisen regnes blant de mest spektakulære togstrekninger i verden.

Kunstnere på reise

Fire kunstnere med ulike fagfelt klar for avreise med toget fra Narvik. Dette er første etappe i en lang rekke reiser med tog, både nasjonalt og internasjonalt.

Safar er arabisk og betyr å reise. De fleste av oss kjenner ordet fra safari. Nå starter fire norske kunstnere et originalt prosjekt som handler om å reise - med tog.

– Ikke helt tilfeldig at starten ble fra Narvik. Ofotbanen har jo en lang, spennende - og ikke minst, dramatisk historie, sier forfatter Lene E. Westerås.

Hun er én av fire kunstnere som skal ut på tur. En reise de ikke vet hvor ender. Med seg har de to svære, innbundne bøker der de selv og deres medpassasjerer skal skrive sine historier.

Bøkene er på over tusen sider hver, - tomme sider som skal fylles med reiseopplevelser fra inn- og utland.

Dessuten skal hver av de fire bruke reisene som inspirasjon i egen produksjon.

Kiruna stasjon

Kiruna gamle jernbanestasjon er snart historie, og blir besøkt av deltagerne i SAFAR reiseprosjekt

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

I tillegg til forfatter og forlagsredaktør Lene E. Westerås, deltar Marie Skeie fra Bergen, Åsa Helle og Käthe Øien fra Oslo som er henholdsvis tekstilkunstner, skulptør og billedkunstner.

– På denne turen skal vi observere, snakke med folk og skrive. Etter hvert skal kanskje tusen ulike beretninger om å reise få plass i denne historien.

De fire skal også bruke togreisen til å lese boka om Ofotbanens krigshistorie «Blodsporet», skrevet av journalisten Espen Eidum fra avisa Fremover i Narvik.

– Men målet for denne første turen, Kiruna, er ikke mindre eksotisk enn selve togreisen, avslutter Westerås.

– Byen ligger jo bokstavelig på utrygg grunn med sine store flytteplaner pga. malmutvinningen. Det i seg selv er jo litt av et turprosjekt. Så dette gleder vi oss til.

Etter retur tilbake til Narvik, går turen videre til Bodø der de igjen skal sette seg på toget. For å reise videre.

NRK Nordland har filmet Ofotbanen fra start til mål fra helikopter.
OBS: LIGGER UTE I NRK NORDLAND FYLKESLEKSIKON!