Hopp til innhold

Kun hver tredje russ vaksinerer seg

Myndighetene anbefaler at russen vaksinerer seg mot hjernehinnebetennelse. Men bare hver tredje russ følger rådet, og betaler for å få vaksinen.

Russ

GRATIS VAKSINE I RUSSETIDA: Russ som ikke tok vaksine mot hjernehinnebetennelse før mai, fikk tilbud om gratis vaksine etter utbruddet i Bodø. Her får Marius Frantzen sprøyta av helsesøster Karin Snøve Wiik.

Foto: Kari Skeie / NRK

Onsdag ble det kjent at en russ i Bodø var innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse. I dag ble nok en russ fra Ullensaker kommune lagt inn på Akershus universitetssykehus med samme sykdom.

Smittsom hjernehinnebetennelse rammer personer som har lavt immunforsvar, og kan være svært alvorlig. I 2015 døde en 19 år gammel gutt av sykdommen. Han var også russ.

– Vi vil at vaksinen skal bli gratis, slik at man kan unngå at dette skjer igjen, sier russepresidentene Erlend Skaug Ingebrigtsen og Elisabeth Vorren i Bodø.

Vil ha gratis vaksine

Elisabeth Vorren og Erlend Skaug Ingebrigtsen

Russepresidentene Elisabeth Vorren og Erlend Skaug Ingebrigtsen

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

Samme uke som det ble påvist hjernehinnebetennelse, delte Bodø kommune ut gratisvaksiner og oppretta ei egen telefonlinje for engstelige ungdommer og foreldre. Kommunen har også delt ut penicilintabletter til enda flere.

– Vi er utrolig takknemlige for det Bodø kommune nå gjør, men russen har i flere år ønska at vaksinen skal bli lettere tilgjengelig, sier de to.

  • Les også:

Anbefaler vaksine for russen

Avdelingsdirektør Didrik Frimann Vestrheim ved Folkehelseinstituttet synes det er bra at mange lar seg vaksinere, men kan ikke si om den blir gratis i framtiden. Det er et politisk spørsmål.

– Folkehelseinstituttet anbefaler jo at alle fra 16 til 19 år som deltar i russefeiringa, vurderer å la seg vaksinere. Vi har sett de siste årene at rundt en tredel av årskullene som er russ er vaksinert. Vi ønsker at enda flere lar seg vaksinere.

Men er det en høy nok andel av russen all den tid dere anbefaler vaksinen?

– Vi synes det er flott at så mange som mulig lar seg vaksinere, det kan alltids ha vært et høyere tall.

Hadde det da ikke vært lurt at vaksinen var gratis?

– Det kan være flere måter å få ei god oppslutning på. God informasjon om at det er mulig å beskytte seg er viktig, det samme at tilbudet er tilgjengelig. Andre ting enn kostnader betyr også noe.

Russ spesielt utsatt

Utdeling av antibiotika

Kø på Bodø videregående for å få antibiotika etter at en russ i byen nylig fikk påvist smittsom hjernehinnebetennelse.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

Folkehelseinstituttet har denne uka hatt dialog med smittevernlegen i Bodø om de tiltakene som er satt i verk.

– Vi synes det ser ut til å være godt ivaretatt i Bodø. Vi vet at de som deltar i russefeiringa er spesielt utsatt for å få denne alvorlige sykdommen. Derfor må alle nå ta godt vare på hverandre.

I Bodø betalte russen som tok vaksinen tidligere i år 400 kroner. Andre steder i landet er det dyrere, mens noen få kommuner velger å gi gratis vaksine til russen.

– Rundt 500 kroner er en sum som kan høres høy ut. Men sammenligna hva man ellers bruker av penger på russetida så er det kanskje ikke en veldig høy sum, sier Vestrheim.

Få tilfeller de siste årene

Folkehelseinstituttet skal til høsten gå ut med sine faglige anbefalinger for neste års russekull.

– Folkehelseinstituttet vurderer dette hvert eneste år avhengig av forekomsten og hvilke meningokokktyper som sirkulerer i landet. Dersom vaksinen skal vurderes for bruk i program er det flere faktorer som vurderes. Forekomsten er en viktig faktor, og i de siste årene har vært få tilfeller av denne type sykdom i Norge.