Kritiserer varaordførerens «sololøp»

Eksperter og flere politikere i Bodø mener bortvisningen av romfolket fra kommunal grunn burde vært behandlet politisk.

Varaordfører Tom Cato Karlsen (t.h.) ga selv romfolkene i Gråholten beskjed om at de ikke lenger fik

Varaordfører Tom Cato Karlsen ga selv romfolkene i Gråholten beskjed om at de ikke lenger får oppholde seg der.

Foto: Steinar Rostad Breivik / NRK

Sent onsdag kveld fikk rumenerne som søker tilflukt i Gråholten i Bodø beskjed om at de ikke lenger får oppholde seg på kommunal grunn i byen.

Varaordfører Tom Cato Karlsen (Frp) var selv tilstede for å gi beskjeden til romfolket.

– Jeg informerte dem om lovene og reglene som gjelder i Bodø og at det ikke var ønskelig at de etablerte seg på nye områder i kommunen, sier han til NRK.no.

tom cato karlsen

Tom Cato Karlsen får kritikk for hvordan han har håndtert spørsmålet om romfolket i Bodø.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde (MMS-foto) / NRK

– Et sololøp

Men måten Karlsen har håndtert saken på høster sterk kritikk av andre politikere i kommunen.

– Det kjøres et sololøp fra en varaordfører i Bodø. Jeg kan ikke se at det er juridisk hjemmel for så drastiske vedtak uten at dette tas opp i bystyret eller formannskap, sier Jon Øyvind Odland, vararepresentant på stortinget for Senterpartiet, og mangeårig lokalpolitiker i Bodø.

Han etterlyser utspill fra resten av posisjonspartiene i kommunen.

– Vi har bare varaordførerens ord på at det er bred enighet. Jeg skulle gjerne visst hva de andre partiene i posisjon mener om saken. Vi har heller ikke hørt noe som helst fra ordføreren om dette. Om varaordføreren snakker for alle disse må han presisere det, sier Odland.

– Juridisk betenkelig

Han får støtte fra Morten Melå i Arbeiderpartiet.

– Det som forbauser oss er at den fungerende ordføreren snakker på hele det politiske miljøet på den måten som skjer nå. Vi har vært vant til å ha en ordfører som snakker på vegne av alle. Fungerende ordfører gjør dette ikke. Han går langt ut over sine fullmakter, sier Melå, som mener saken burde vært behandlet i formannskapet.

– Det er ikke noe problem å innkalle formannskapet, selv om det er midt i juli. Jeg sitter selv der, men har ikke hørt noe som helst.

Det samme mener professor Asbjørn Røiseland ved Universitetet i Nordland.

– Generelt har ordfører og varaordfører begrensede fullmakter på egen hånd, så det normale ville vært å innkalle formannskapet til et ekstraordinært møte, ved å anvende hasteparagrafen, og det kan man gjøre per telefon i disse ferietider.

Avviser kritikken

Tom Cato Karlsen avviser at han kjører noe «sololøp», og hevder vedtaket er etter boka.

– Vi har sjekket med delegasjonsreglementet i Bodø kommune og kommuneloven, så vi mener dette er håndtert på en korrekt måte, sier Karlsen, og legger til:

– Samtlige gruppeledere i posisjon har vært informert, og det er ingen av dem som har vært negative til håndteringen, hverken fra min eller Bodø kommunes side.