Hopp til innhold

Kritiserer politiet etter sønnens død: – Frank André ble lavt priset

Mens den ene broren mistet sønnen sin, fikk den andre sønnen sin uskyldig siktet for drap. Per-Arne Gundersen mener sønnens bakgrunn førte til at politiet nedprioriterte saken.

Da Frank André Gundersen fra Hadsel ble meldt savnet i mai, ble søskenbarnet siktet for drap. Fedrene deres er kritisk til politiet sin innsats, og stiller spørsmål ved om personer fra belastede miljøer blir nedprioritert i leteaksjoner.

Den ene broren mistet sønnen. Den andre fikk sin sønn uskyldig siktet for drap. Brødrene Per-Arne Gundersen (t.h) og Roy Aune besøker Frank-André Gundersens grav. Nå tar de et oppgjør med politiet.

– Dette hadde ikke trengt å skje dersom politiet hadde satt inn ressurser og letet etter Frank. Hadde de gjort det, så ville dette aldri blitt en drapssak, sier Per-Arne Gundersen til NRK.

I mai i år opplevde han alle foreldres mareritt da sønnen forsvant mens han besøkte venner i Nes i Akershus. Etter kun én dag avsluttes søket for å finne ham i live.

Brødrene besøker graven

– jeg føler ikke at jeg har klart å komme inn i en sorgprosess, sier Per-Arne Gundersen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Faren mener saken ikke ble prioritert av politiet fordi sønnen hans var en del av et narkotikamiljø.

– Jeg har en bestemt mening om at vi har en prislapp på hodet vårt når vi blir utsatt for slike ting. Og kommer du fra et sånt miljø, så er du lavt priset, reflekterer Gundersen.

– Han var fra et belastet miljø, og den typen personer blir det ikke brukt mye ressurser på. Han er ikke en prioritet, legger han til.

– Burde vært unngått

Fra Hadsel i Vesterålen i Nordland forsøker Per-Arne Gundersen å organisere en leteaksjon. Fortvilt over situasjonen valgte han selv å dra sørover for å lete.

– Det var som å gå i et stort vakuum. Jeg innså at alt jeg holdt på med var nyttesløst, og å sitte som far og føle at du ikke kan bidra.. Det er ingen god følelse, forklarer han.

Nesten to uker etter at Gundersen ble meldt savnet, tar saken en plutselig vending.

En ransaking i huset der Frank-André sist ble observert, fører til at to personer siktes for drap. Én av dem er Gundersens fetter.

Begge blir løslatt like etter at 31-åringen ble funnet død, fordi det ikke er skjellig grunn til mistanke.

Obduksjonsrapporten viste at han trolig døde av nedkjøling. NRK har tidligere omtalt at minst én av de siktede har varslet at saken vil få etterspill.

Nå kritiserer faren til Frank-André Gundersen politiet for ikke å sette inn nok ressurser i leteaksjonen, og mener drapssiktelsen kunne vært unngått.

– De opprettet en drapssak på sønnen til broren min. Det er fortvilende at jeg ikke ble hørt. Hadde de letet og funnet ham, ville aldri den drapssaken blitt opprettet, sier Gundersen.

Vanskelig sorgprosess

Per-Arne Gundersen ser i minneboka til sønnen som ble funnet død i mai.

Hjemme i Hadsel ser Per-Arne Gundersen i minneboka fra sønnens begravelse. – Jeg har ikke vært helt klar til å se så mye i den ennå, sier han.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Sammen med broren sin besøker Per-Arne Gundersen graven til sønnen sin mens NRK er med. For begge brødrene har det vært vanskelig å starte sorgprosessen.

– Det har låst seg for meg. Jeg føler ikke at jeg har klart å komme inn i en sorgprosess.

Vi har en prislapp på hodet vårt når sånne ting skjer. Og kommer du fra et belastet miljø, så er du lavt priset.

Per-Arne Gundersen / Per-Arne Gundersen

– Han hadde et rusproblem med ujevne mellomrom, men det er ikke meningen at man som far skal overleve ungene sine, legger Gundersen til.

– Det har vært en påkjenning for alle. Jeg håper andre som måtte komme i samme situasjon blir behandlet likt, uavhengig av hvordan ungene våre er, sier Roy Aune.

Han er far til mannen som ble siktet for drap, og som også er fetteren til avdøde. Aune legger ikke skjul på at det har vært en tung tid.

– Det var surrealistisk. Jeg satt lenge og lurte på hva som skjedde, og hva som hadde skjedd. De har vokst opp sammen, og lekt sammen fra de kunne gå. Jeg tenkte aldri at de kunne ha gjort noe mot hverandre, forteller Aune.

Politiet: – Behandler alle likt

I politiet mener de saken ikke kunne ha vært løst på en annen måte. Politiadvokat Haris Hrenovica i Romerike politidistrikt er ikke enig i at de forskjellsbehandler.

Politiadvokat i Romerike politidistrikt, Haris Hrenovica

Politiadvokat Haris Hrenovica sier de ikke kunne gjort noe anerledes.

Foto: Nadir Alam

– Vi bruker de ressursene vi har for hånd ut ifra sakens alvor, uansett om vedkommende tilhører et ressurssterkt miljø eller det motsatte. Her var det konkrete holdepunkter i saken som gjorde at vi handlet slikt vi handlet, uavhengig av avdødes bakgrunn. Men vi har selvfølgelig forståelse for det tapet faren har lidd, sier Hrenovica til NRK.

– Vi skred til verket så fort vi kunne. Det er ikke vår interesse å utsette ting, snarere tvert imot, legger han til.

Politiadvokaten mener det er viktig å skille selve søket fra drapsetterforskningen.

Den første dagen Frank André Gundersen ble meldt savnet deltok både politimannskaper, frivillige i området og et Sea King-helikopter fra Hovedredningssentralen i søket.

Funn førte imidlertid at etterforskningen dreide over til en kriminalsak, forklarer Hrenovica.

– Ut ifra de objektive funnene kom vi fram til at det kunne ligge en kriminell handling bak. I dette tilfellet drap. Der og da hadde vi ikke de forutsetningene som man fikk i etterkant.

Frykter det skal skje igjen

Politiadvokaten understreker at søket etter den da savnede 31-åringen aldri opphørte underveis i etterforskningen. Den pågikk både mens han hadde status som levende og antatt omkommet.

– Jeg ser ikke hva vi kunne ha gjort anerledes i saken. Etterforskningen, både taktisk, teknisk, samt selve søket ble gjennomført etter beste samvittighet. Vi har ingen agenda, sier Haris Hrenovica.

Tilbake i Vesterålen i Nordland håper Per-Arne Gundersen at denne saken bidrar til å forhindre lignende tilfeller senere.

– Hva skjer om en person som ikke har noen høy stilling i samfunnet forsvinner om to år, og dette er glemt, reflekterer han.

– Jeg vil ikke at dette skal gjenta seg, avslutter Gundersen.

Frank-André Gundersens grav

– Det er rart, men jeg tror andre har det mye tyngre enn meg når de er her oppe, forteller Per-Arne Gundersen. For meg var det sterkest å være på stedet han ble funnet.

Foto: Sigurd Steinum / NRK