Hopp til innhold

Krever stopp i all tvangsutsending

Helsingforskomiteen, NOAS og Amnesty har sendt et felles brev til justisministeren, hvor de krever at Norge stanser tvangsutsending av tsjetsjenere fra Norge.

Video Esets hus i Petrozavodsk

LÅNER HUS: Eset Khabizajeva lever nå i dette huset i Petrozavodsk i Russland. Trykk for å se video.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Midt på natta 24. januar hentet politiet Eset og de fem barna hennes hjemme på Sortland.

Christoffer Ellingsen

Christoffer Ellingsen er leder i støttegruppa for familien.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

– Nå bor familien i et gammelt og kaldt hus uten innlagt vann i Russland, forteller Christoffer Ellingsen fra Sortland, som leder støttegruppa for familien.

Sammen med 50 andre tsjetsjenere ble den tjsetsjenske familien Khabizajeva arrestert og tvangsutsendt fra Norge og tilbake til Russland i slutten av januar. Dette skjedde samtidig som Maria Amelie, ble sendt ut, men historien om Eset og barna hennes druknet i alt oppstyret rundt Amelie-saken.

Siden har småbarnsfamilien måttet sove på Moskvas t-banestasjoner, før de ble sendt videre til kalde Petrozavodsk i Russland. En by omtrent 70 mil nord for St. Petersburg.

Krever stopp i utsendignene

Nå krever flere menneskerettsorganisasjoner at Norge stanser tvangsutsending av tsjetsjenere fra Norge. Helsingforskomiteen, NOAS og Amnesty har sendt et felles brev til justisminister Grete Faremo (Ap), hvor de ber om at dagens praksis blir endret.

– Det vi ønsker er at UDI endrer sin praksis i de tsjetsjenske sakene. Norsk asylpraksis er basert på et feilaktig bilde av situasjonen i Nord-Kaukasus, og må endres. Norge risikerer å sende folk ut av landet som har legitime krav på beskyttelse. Disse hasteprosedyrene gir heller ikke disse personene mulighet til å klage endelige avslag inn for retten, sier rådgiver Aage Borchgrevink i Helsingforskomiteen.

Drap og tortur

Det var i 2007 at regjeringen endret praksisen for å gi tsjetsjenere beskyttelse i Norge. Tidligere fikk omtrent tre fjerdedeler av søkerne opphold. Nå får omlag 85 prosent avslag.

– Europarådet beskriver Nord-Kaukasus som den verste menneskerettslige krisen i sitt mandatområde, preget av «forsvinninger», drap, tortur og rettsløshet. Den norske praksisen står i grell kontrast til dette, mener Helsingforskomiteen, Amnesty og NOAS.

UDI: – Nøye vurdert

Informasjonssjef Bjørn Lyster i Utlendingsnemnda mener familien fikk en individuell behandling.

– Mor og barn fikk oppholdstillatelse til å bli i Norge i ett år. Men før det året var gått, dukket barnas far opp som asylsøker i Norge. Da falt grunnlaget for tillatelsen de fikk bort og de mistet oppholdstillatelsen, sier Lyster.

Han medgir at det kan være farlig for tsjetsjenere å returnere til Russland.

– Det er farlig for noen, men for andre er det ikke farlig. Derfor må det være en konkret, individuell vurdering i hver enkelt sak. Og det har denne familien fått.

Fikk framtiden knust

Tsjetsjenske Eset Khabizajeva og hennes fem barn sendes ut av landet

HENTET AV POLITIET: Tsjetsjenske Eset Khabizajeva og hennes fem på Evenes lufthavn dagen før utsendelsen til Russland.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Eset Khabizajeva forteller i et brev hvordan hun opplevde utsendelsen.

«Om morgenen i firetiden 24. januar ble vi vekket av at noen banket på døren. Når jeg åpnet døren så jeg seks politimenn. De sa at vi skulle kle på oss uten at de fortalte oss hva som foregikk. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Barna ble skremt og begynte å skrike.»

Eset Khabizajeva

Familien fikk oppholdstillatelse i Norge, men den ble trukket da far i familien kom til Norge for å søke asyl. Eset var ikke lenger alenemor. Nå bor de i et gammelt, kaldt hus, uten innlagt vann.

– Familien hadde forberedt seg på et godt liv i Norge, og hadde etablert seg i lokalmiljøet. Nå går de ikke på skole eller barnehage. Skole er i tillegg lite aktuelt fordi flere av barna ikke behersker det russiske språket. Med dette er drømmer om utdanning og ei god framtid knust, sier Christoffer Ellingsen i Støttegruppa.

Movlet Khabizajevas tomme pult på Lamarka Skole

TOMROM: I sjette klasse på Lamarka Skole på Sortland står det en tom pult med skolebøker på. Den tilhørte Movlet Khabizajeva, sønnen til Eset.

Foto: Sverre Knutsen

Lever i frykt

Norske myndigheter har ikke tvilt på opplysningene familien har gitt om trusselsituasjonen deres i hjemlandet. Faren i familien er ettersøkt for å ha vært i kontakt med motstandsbevegelsen i Tsjetsjenia. Etter å ha fulgt familien til Russland flyktet faren videre og ingen vet hvor han er.

«Vi fikk ikke lov å ta med oss klær. De kjørte oss til flyplassen. Vi ble kjørt til en leir, der tok de fra oss alt vi hadde. Der var det mange tsjetsjenere med små unger.»

Eset Khabizajeva

– Situasjonen er helt lik nå som den var før de kom til Norge, en alenemor med fem barn. Det var dette som gjorde at de fikk oppholdstillatelse. Grunnlaget bør da være godt nok for å gjøre om utsendelsen.

Å dra tilbake til hjemlandet Tsjetsjenia er utenkelig for familien. De har ingenting å komme tilbake til i hjembyen sin. Huset deres er brent ned. Det de en gang eide ble solgt for å skaffe penger til flukten. De er redde for sikkerheten sin og for hvordan fremtiden skal bli.

«Da vi kom til Russland tenkte vi lenge på hva vi skulle gjøre, vi ringte slektningene i Tsjetsjenia. Vi var redd for å reise dit. Søskenbarnet lot oss bo i Petrozavodsk. Vi kjørte til jernbanstasjonen der vi måtte vente i 36-timer på toget. Hele familien ventet i ventesalen der det var kaldt. Vi var redde og prøvde å ikke bli sett av politiet.»

Eset Khabizajeva

Rettssak mot staten

Støttegruppa ønker å gå rettens vei for å få familien tilbake til Norge. De har søkt om at Advokatforeningen kan ta saken, og avgjørelsen kommer om en måneds tid.

Video Stans tvangsreturer