NRK Meny
Normal

Krever 8 års fengsel for overgrepstiltalt

Statsadvokat Erik Thronæs krever åtte års fengsel for mannen i 40-årene som i Salten tingrett står tiltalt for vold og overgrep mot sine to barn.

Statsadvokat Erik Thronæs

Aktor i saken, statsadvokat Erik Thronæs sier påstanden det baserer seg på en vurdering av forholdets grovhet.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Mannen fra Salten står tiltalt for alvorlige seksuelle overgrep og vold mot sine to egne barn som i dag er i 20-årene. Tidligere har hans barn fortalt om en terrorpreget oppvekst der de ble utsatt for overgrep, vold, og ved enkelte tilfeller lenket fast i kjelleren med kjetting.

Faren nekter straffskyld, og har hele tiden benektet anklagene fra hans egne barn.

Forsvarer Rohnny Andersen sier de var forberedt på aktors påstand om straff.

– Ut fra den alvorlige tiltalen var både jeg og min klient forberedt på en straffepåstand på flere år. Men åtte er kanskje for langt, sier Andersen

Under prosedyrene ga han sitt syn på bevisene i saken, og hvordan han mener de bør vurderes. Bevisene mot faren er i stor grad bygd på forklaringene til de fornærmede og vitner.

– Tiltalte har ikke erkjent straffskyld og det synet har han fasthold helt siden han ble anmeldt og pågrepet første gang. Det står han fortsatt ved. Så får retten trekke seg tilbake og avgi dom på det.

– Overgrep i kjelleren

Far tiltalt for vold og overgrep mot egne barn

I RETTEN: Bistandsadvokat Tarjei Ræder Breivoll og mannens forsvarer, Rohnny Andersen.

Foto: Ola Helness / NRK

Ifølge tiltalen skal overgrepene mot datteren ha startet i 1998, da var hun bare fem-seks år, og disse skal ha vart fram til 2005. Overgrepene mot sønnen skal ha startet i 2000, og skal ha vart fram til 2010.

– Av og til ble vi sendt ned i kjelleren. Der ble vi lenket fast med kjetting og fikk en vannskål vi måtte drikke av som en hund, forklarte sønnen i et sommeravhør som ble spilt av i retten.

Sønnen fortalte i dommeravhøret også om gjentatte seksuelle overgrep utført i kjelleren både mot han og hans eldre søster.

– Jeg har prøvd hardt å fortrenge minnene om dette. Det er ikke lett, og jeg sover sjelden mer enn 4 timer i strekk, forklarte han.

– Grove forhold

Aktor i saken, statsadvokat Erik Thronæs sier påstanden det baserer seg på en vurdering av forholdets grovhet.

– Kravet er både basert på rettspraksis og de konkrete omstendighetene i saken.

Krever erstatning

Bistandsadvokat Tarjei Ræder Breivoll sier de påståtte overgrepene og volden har preget de to søsknene i betydelig grad. I sin prosedyre i Salten tingrett fremmet han i dag et oppreisningskrav på 300.000 kroner til hver av dem.

– Bror og søster er glad for rettssaken er over. De hadde gruet seg i lang tid. De ser nå fram til at man skal få en dom, og forhåpentligvis bli ferdig med saken.