Hopp til innhold

Kreftprøvesaken vokser i omfang

Feiltolkningen av kreftcelleprøver ved Nordlandssykehuset i Bodø kan ha strukket seg helt tilbake til år 2000, skriver VG.

Nordlandssykehuset

Fredag kom det fram at Nordlandssykehuset har feiltolket celleprøver som skulle avsløre livmorhalskreft over flere år. Minst sju kvinner kan ha fått forsinket kreftdiagnose, og to av disse har anmeldt Nordlandssykehuset til politiet.

Foto: Veigård, Erik / NTB scanpix

I mars kom det fram at politiet i Salten har innledet etterforskning etter at Nordlandssykehuset i Bodø i flere år skal ha feiltolket celleprøver som skulle avsløre livmorhalskreft. Den gang opplyste sykehuset at prøvene kun strakte seg tilbake til 2007.

I dag skriver VG at nye opplysninger viser at Nordlandssykehuset har gitt feil svar på celleprøver så langt tilbake som år 2000. Ifølge dokumenter knyttet til tre tidligere pasienter, og som VG har fått tilgang til, strekker de ukorrekte prøvesvarene seg over en periode på 12 år.

Har fått medhold i NPE

De tre kvinnene har fått medhold hos Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

De alvorlige konsekvensene for de tre kvinnene ble kraftig forsinkede kreftdiagnoser, med omfattende og smertefull behandling som resultat.

En av kvinnene, som har gitt VG innsyn i saksdokumentene sine, fikk stilt sin kreftdiagnose minst tre år for sent. Først etter at en vevsprøve ble analysert ved en annen avdeling, fikk hun beskjed om at hun hadde fullt utviklet livmorhalskreft.

– Jeg ble helt satt ut. Jeg kunne ha sluppet den omfattende kreftoperasjonen, plagene etterpå og bekymringen sier hun til VG.

Venter på politietterforskning

Medisinsk direktør Barthold Vonen ikke å kommentere de nye opplysningene overfor VG før politiets etterforskning i saken er ferdig.

– Vi beklager at prøveresultater har vært feil, men vil vente med å uttale oss om årsaker og enkelttilfeller inntil tilsynsmyndigheten og politiet har konkludert, sier Vonen til VG.

Kvinnenes bistandsadvokat har bedt om at etterforskningen utvides. Saken granskes også av Fylkesmannen i Nordland.

Nordlandssykehuset innrømmer systemsvikt etter at minst sju kvinner i Nordland er utsatt for feiltolking av kreft.

AVVISER SYSTEMSVIKT: Medisinsk direktør Barthold Vonen ved Nordlandssykehuset i Bodø under dagens pressekonferanse. – Jeg forstår at kvinner blir engstelige, men det er ikke snakk om en systematisk svikt, sa han i mars.