Hopp til innhold

Vil gi én milliard til idrett og frivillighet

Regjeringen kommer idretten og frivilligheten til unnsetning, og ønsker å legge én milliard på bordet ut året.

Raja på besøk i Lofoten

Raja er i Svolvær for å orientere om regjeringens planer for å kompensere idretten og frivilligheten for tap under koronakrisen.

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja presenterte planene i Svolvær i dag.

Kompensasjonsordningen for frivilligheten og idretten som ble lansert i vår, etter at koronapandemien var et faktum i Norge, videreføres.

Det vil i praksis si at man også etter 1. september kan søke myndighetene om penger som følge av tapte inntekter fra eksempelvis loppemarkeder, billettinntekter fra idrettsanlegg, utleie og andre aktiviteter.

Kampdagsinntekter for toppidrett vil også kompenseres, i tillegg til bortfall av billettinntekter, melder regjeringen i en pressemelding.

– Dette gir sektoren mer forutsigbare inntekter og jeg håper dette bidrar til at de kan gjennomføre flere aktiviteter i tiden framover, sier Raja.

Raja på besøk i Lofoten
Foto: John Inge Johansen / NRK

Kan søke om opptil 70 prosent

Fram til nå er det gitt 1,8 milliarder til idrett-, frivillighet- og kulturfeltet.

I mai ble det åpnet opp for å kompensere opp til 70 prosent av tapte inntekter for blant annet kiosksalg, parkering, loppemarked og basarer.

Regjeringen melder i dag at organisasjoner ut året kan søke om opptil 70 prosent kompensasjon. Dette gjelder de som har opplevd betydelig bortfall av inntekter.

Les detaljene i faktaboksen under:

På pressebrifingen sa Raja at det kommer en ny ordning fra 1. januar, en såkalt stimuleringsordning. Hvordan den skal se ut skal regjeringen finne ut av sammen med representanter fra de ulike feltene.

– Vi ønsker å sikre at det er frivilloighet og kultur også på andre siden av korona.

Raja sier også at det foreløpig ikke er aktuelt å gå bort fra dagens grense, med 200 tilskuere som maks.

– Når vi har kontroll, så vil det være mulig å gradvis gå i gang med den kontrollerte gjenåpninga igjen.

Gir skryt

Lotteri- og stiftelsestilsynet vil fortsatt ha ansvaret for forvaltningen av ordningen, og praksisen med løpende utbetalinger vil bli videreført, melder regjeringen.

Raja sier at frivilligheten og idretten har vært flinke til å omstille seg og gjennomføre aktivitet innenfor smittevernreglene.

– Vi ønsker å stimulere til mer aktivitet, derfor vil det bli en gradvis redusering av kompensasjonen for arrangementer som blir helt avlyst.

– Det vil si at det vil lønne seg å være kreativ og tenke alternativt så arrangementer kan avholdes til tross for koronarestriksjonene.

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, sier dette er positivt.

– Det er viktig at kompensasjonen kommer hele bredden av frivilligheten til gode, og ikke bare idretten, sier Kristensen.