Hopp til innhold

Kommuner kan lære av Runhilds jobbannonse

Forsker mener arbeidsgivere ute i distriktene bør gå alternative veier for å få tak i kvalifisert arbeidskraft.

Runhild Olsen med sønnen Sverre

Runhild Olsen la selv ut jobbannonse da kommunen ikke fikk tak i spesialpedagog til sønnen Sverre.

Foto: Tommy Johansen

I går skrev NRK om Runhild Olsen som selv la ut jobbannonse da kommunen ikke fikk tak i spesialpedagog til sønnen Sverre.

Sverre har cerebral parese og en psykisk utviklingshemming som gjør at han trenger tett oppfølging på skolen. Like før skolestart flyttet de to til Moskenes i Lofoten. Da kommunen ikke fikk søkere til stillingen som var opprettet for sønnen, tok altså Olsen saken i egne hender.

I den kreave jobbannonsen fremsnakker hun Moskenes og trekker frem alt det positive ved å bo ute i distriktet.

– Responsen har vært fantastisk! Teksten har blitt delt over 600 ganger. De fleste som tar kontakt synes stillingen høres spennende ut og mange blir fenget av muligheten til å være i et lokalsamfunn og gjøre en forskjell, forteller hun til NRK i dag.

Runhild Olsen med sønnen Sverre

Runhild Olsen med sønnen Sverre

Foto: Tommy Johansen

– Man bør prøve alternative metoder

Karin Marie Antonsen ved Nordlandsforskning berømmer Olsen for å ha gått en alternativ vei i søken etter en spesialpedagog.

– Det er tøft gjort og det er en artig og sjarmerende tekst, samtidig er det litt trist at det er dette som må til, sier Antonsen.

Det er ikke alltid så enkelt å få folk til å flytte til mindre sentrale strøk. Antonsen mener arbeidsgivere ute i disktriktene kan lære av Olsens eksempel.

– Hvis man ser at vanlige jobbannonser via kommunen og NAV sine sider ikke er nok, da bør man forsøke å nå kvalifisert arbeidskraft på andre måter. Det gjelder både for kommuner og bedrifter.

Olsens annonse viser at det er mulig å gjøre noe, mener Antonsen.

– Men man må kanskje tenke litt annerledes. Det finnes flere kanaler i dag. I enkelte tilfeller kan sosiale medier vise seg å være mer effektivt enn å lyse ut via NAV.

Reine fra Reinehalsen

Reine i Lofoten er et populært sted å besøke for turister. Runhild Olsen kan lokke med at hjemstedet hennes har det meste du finner i byen.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

– En paradoksal situasjon

Antonsen har blant annet forsket på bostedsvalg og årsaker til at folk flytter på seg.

– Før snakket man om at det var mangel på muligheter som gjorde at distriktene tapte innbyggere, men vi ser jo nå at mange distriktskommuner sliter med å få kompetent arbeidskraft. Det er en ganske paradoksal situasjon.

Antonsen forteller at de ser at flere og flere gjør et såkalt livsstilsvalg. De velger å flytte til mindre sentrale strøk fordi tilgang til natur og trygge oppvekstvilkår for barn veier tungt.

– Disse må man forsøke å få tak i.

Håper det kommer en lærer med stor familie

Olsens stillingsannonse appelerer sterkt til de som kjenner behovet for å gjøre et slikt livsstilsvalg. Hun skriver blant annet:

Lofoten er godt kjent for vakker natur, fjell og et eventyrlig fiske – Og her i Moskenes havner du midt i indrefileten i så tilfelle.

  • Les hele annonsen her