Hopp til innhold

Denne kommunen fikk topp moderne kulturhus nesten helt gratis

Mens kommuner rundt om i landet sliter med gjeld på kostbare kulturhus, har de i Vesterålen fått et topp moderne kulturhus på billigsalg. – Når vi forteller hva dette har kostet tror ikke folk på oss, sier Bø-ordfører Sture Pedersen.

I løpet av de ti siste åra har kommune-Norge brukt 15 milliarder på kulturbygg. Kulturhusbygging er en av årsakene til at norske kommuner har rekordstor gjeld på 350 milliarder kroner. Det er i ferd med å knekke økonomien i flere norske kommuner, sier økonomiprofessor Lars-Erik Borge til NRK.no.

Men det gjelder ikke vesterålenskommunen Bø med 2.600 innbyggere – som bygde kulturhus på dugnad på to og et halvt år.

8000 dugnadstimer

I dag åpner et splitter nytt kulturhus i Bø i Vesterålen, og det koster kommunen så og si ingenting. Prislappen for stor idrettshall, kulturhus med kino og amfi, ungdomsklubb er på 14 millioner kroner. Gjelda er på kun fire millioner. Årsaken er at kommunens innbyggere selv har lagt ned 8000 gratis dugnadstimer.

Dette er i sterkt kontrast til Bodø som bygger kulturhus for over en milliard kroner.

Sture Pedersen

Bø-ordfører Sture Pedersen (Ap).

Foto: Kari Skeie

– Jeg registrerer at mine ordførerkolleger rundt om i landet konkurrer om å bygge det største og dyreste kulturhuset i landet. Vi har valgt en annen modell der vi har fokus på lokalbefolkningens iver for dugnadsinnsats. Dermed har vi kanskje det beste kulturhuset i landet, og det billigste, sier en stolt ordfører Sture Pedersen (H) i Bø i Vesterålen.

Når han forteller om hvordan kommunen har gått fram for å realisere kulturhus-drømmen, møter han skeptiske blikk.

– Når vi forteller hva dette har kostet tror ikke folk på oss, sier han til NRK.no.

De fleste kommuner må nemlig ta opp store lån for å finansiere disse kulturhusene.

– Investerer for mye

Lars-Erik Borge

Økonomiprofessor og ekspert på kommuneøkonomi, Lars-Erik Borge.

Foto: NTNU

Lenger sør i fylket i Bodø bygges det nytt kulturhus som skal stå ferdig i 2014. Prislappen er på 1,181 milliarder kroner. Kommunen må låne 245 millioner kroner. Resten betales av Staten, DA-midler, kraftpenger, kapitalfond og momskompensasjon.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at landets kommuner skylder 350 milliarder kroner.

– Kommune-Norge investerer for mye, det sier økonomiprofessor og ekspert på kommuneøkonomi, Lars-Erik Borge.

– Investeringene i kulturhus har bidratt til at gjeldsnivået har økt. I tillegg har kommuner over hele landet tatt opp lån til skoler, barnehager og eldreomsorg, sier han.

Ifølge Borge tåler ikke kommunene ei renteøkning.

– I snitt vokste inntektene mindre enn gjelda, og den utviklinga er ikke levedyktig, sier Borge.

– Den utviklinga vi har sett de siste seks-sju åra, kan ikke fortsette i seks-sju år til, mener han.

– Mange gode venner

Ordføreren i Bø kan sove godt om natta.

– Det betyr mye for innbyggerne i en kommue som Bø å ha ei sånn storstue. Vi vil ha stor glede av bygget og folk vil hegne om det på en helt annen måte, tror Sture Pedersen.

Dugnadskoordinator Jan Andersen er stolt over det innbyggerne i Bø har oppnådd på bare litt over to år.

– Vi har rett og slett hatt mange gode venner som er med og sponser oss. Uten denne dugnadsinnsatsen ville vi ikke dette vært mulig i det hele tatt.

Nå er han spent foran den offisielle åpningen som finner sted klokka 18 i dag.

– Vi skal gjøre stas på dugnadsfolket og de som har hatt sentrale oppgaver. - Det er dem kulturhuset er bygd for, og det er de som skal markere åpningen. Det ville blitt feil å markere åpningen ved å hente inn en stjerne utenfra, ville blitt feil. Også har vi jo så mye bra å vise fram, sier Andersen til NRK.no.