Hopp til innhold

Klovnen «Foffo» får avbestillinger: – De vil ikke ha meg i barnebursdag

Skumle klovner som har skremt både barn og voksne skaper problemer for de som lever av å gjøgle i barnebursdager og på sykehus. – Jeg har fått avbestillinger, vi har fått et dårlig renommé, sier Frode «Foffo» Moen.

Klovnen Foffo

Frode «Foffo» Moen jobber som klovn i Bodø-området, han opplever at folk avbestiller ham. - En klovn i historisk perspektiv skal bare være snill og godhjerta. For 2000 år siden var vi ansatt som en narr for kongens menn, for å spre glede til folket.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Det som skjer er at folk nå ringer og avbestiller. De sier; dessverre, vi kan ikke ha en klovn i barnebursdag, forteller Moen

Han har i flere år vært bursdagsklovn og gjøglet ved tilstelninger. Men den siste tiden er det ikke glede folk forbinder med klovnene.

De fleste som har kledd seg ut den siste tiden som såkalte «killer clowns» har kun vært ute etter å skremme folk, men noen har hatt våpen, eller våpenlignende gjenstander med seg.

Vurderer å avlyse klovneparade

Sykehusklovner

Sykehusklovnene gjøgler for de minste pasientene, men er usikker på om de vil gjennomføre en jubileumsparade i Oslo sentrum fredag.

Foto: Lisa Selin

Sykehusklovnene, som er en ideell organisasjon med 25 profesjonelle klovner som gjøgler for barn på norske sykehus – feirer denne uka sitt 15-årsjubileum. Ifølge Aftenposten har Sykehusklovnene opplevd at salget av billetter til familieforestillingene denne uka, har stoppet opp.

Klovnene vurderer også å avlyse en jubileumsparade som var planlagt i Oslo fredag.

– Vi har vært maks uheldig med timingen. Sykehusklovnene ønsker ikke å skremme folk, og vurderer derfor å droppe paraden. Vi har imidlertid ikke avlyst jobben vi gjør på barneavdelingene, sier daglig leder Kristin Zachariassen i Sykehusklovnene til NRK.

Skremmende «klovner» kan straffes

Gutt med klovnemaske

To unge gutter iført klovnemaske skremte flere i Bodø tirsdag 11. oktober 2016. Også flere andre steder i landet er det meldt om klovner som har skapt frykt.

Foto: Politiet / NTB scanpix

Kler du deg ut som klovn og skremmer eller truer folk, kan du bli straffet, advarer politiet. En som løper etter noen med balltre – med eller uten klovnemaske – kan bli tiltalt for trusler, mens andre hendelser kan bli ansett som skadeverk.

– Politiet vil i slike tilfeller kontakte foreldre og ungdommene som står bak skremmingen og avhengig av ungdommens alder vurdere reaksjoner, sier Thomas Thorshaug, hos Politiet i Salten.

I forbindelse med halloween-feiringen som nærmer seg oppfordrer han foreldre om å snakke med barn og unge om hva som er greit.

Kan være inspirert av grøsserserie

Klovnen Foffo lager ballongdyr

Klovnen Foffo lager ballongdyr til barna i Glasshuset i Bodø, han håper og tror at trenden med skumle klovner vil gå over, for klovner og narrer skal spre glede.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Både i USA og Storbritannia har skremmende klovner spredt frykt en stund.Trenden har blitt knyttet til figuren Pennywise i boken «It» av Stephen King. En miniserie basert på boken ble laget i 1990, men nå er en kinofilm på trappene neste år. Filmselskapet Warner Bros benekter at klovnetrenden er et forsøk på «viral» markedsføring fra dere side.

Mange barn er redd for klovner, derfor har leketøygiganten Ringo har valgt å trekke alt av klovnekostymer fra sine 114 butikker etter de siste dagers episoder rundt om i landet. Frode «Foffo» Moen tror de som skremmer er desperat etter oppmerksomhet.

– Jeg tror dette er en trend som vil gå over, på samme måte som at planking ei stund var en trend i sosiale medier, så vil dette også avta etterhvert, sier Moen.

Klovnen Foffo i Glasshuset i Bodø

- Utfordringa med å være klovn er jo at jeg har på meg sminke, og det som er bak sminken er lett for deg og meg å se, men ikke for en på fem år. Og da blir det noe skummelt når du egentlig ikke ser det som ligger bak, da kan de bli skremt, sier Moen.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK