NRK Meny
Normal

Klarer å bekjempe lakselusa

Tallet på lakselus i nord har gått ned - Oppdrettsnæringa jubler.

Lakselus

Tallet på lakselus var på vei ned i november. Men det er fortsatt en lang vei å gå, ifølge Fagsjed Jon Arne Grøttum i Fiskeri- og Havbruksnæringens landsforening.

Foto: Norges Jeger og Fiskerforbund

Nye tall fra november viser at lakselustallet har gått ned. De tre nordligste fylkene har minst lus på fisken i Norge. Men fisken i Nord-Trøndelag sliter fortsatt med mest lus.

– Vi er på rett vei i kampen for å få ned lusetallet, sier Jon Arne Grøttum, som er fagsjef i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

Fiskeriminister med store luseproblem

For mye lakselus, spesielt i Nord-Tøndelag i september og oktober, har ført til anmeldelser, forslag om bøter og nedslakting av fisk.

Spesiell oppmerksomhet har det vært rundt det oppdrettselskapet som fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen er medeier i. Presset på henne har vært så stort at hun har utsatt en vedtatt produksjonsøkning for laks neste år.

Kampen er ikke over

Men selv om lakseoppdretterne nå jubler for positive tall, er det ikke slik at de vurdere kampen mot lusa som vunnet.

– Vi må jobbe hardt for å hindre at det er lus i havet når villaksen vandrer ut i havet neste vår, sier Grøttum

I den siste statistikken over lakselus i norge som finnes på nettstedet lakselus.no, går det fram at det er laksen i Nord-Norge som er minst rammet av lus.

– Lusesituasjonen i Troms og Finnmark er svært god, også i det meste av Nordland, men det er en del områder der som har mer lus enn ellers i landsdelen, sier Grøttum.