Kina vil ikke lenger ha norsk laks

Lakseeksporten til Kina stuper etter nobelprisutdelingen til Liu Xiao Bo.

Fredsprisvinner og laks

FIKK FREDSPRISEN: Liu Xiao Bo fikk Nobels fredspris for 2010. Det har skapt problemer for norsk eksport av laks til Kina, mener næringen.

Foto: Claude Prigent/colourbox.com/Reuters / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME/colourbox

Så langt i år har kineserne kjøpt 650 tonn fersk laks, mens de i fjor kjøpte godt over 2000 tonn i samme periode.

Strenge kontroller på grensa

Problemene for norsk laks i Kina startet da Nobelkomiteens leder, Torbjørn Jagland 8. oktober i fjor offentliggjorde årets fredsprisvinner for 2010.

Nobels fredspris
Foto: Hvaal, Morten / SCANPIX

Det kinesiske lederskapet svarte på fredsprisutdelingen blant annet ved å innføre så nitidige helsekontroller av norsk laks ved grensa, at fisken blir uspiselig. I Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening mener de dette har sammenheng med fredspristildelingen.

– Ja, det er vanskelig å tro at det ikke er noen sammenheng her. Vi ser jo at både sjømateksporten og også annen norsk næringsaktivitet har fått problemer i etterkant av fredsprisutdelingen, sier Trond Davidsen, direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

Torbjørn Jagland offentliggjør fredsprisen 2010

JAGLAND OFFENTLIGGJORDE FREDPRISEN: Problemene for norsk laks i Kina startet den dagen det ble klart at den kinesiske dissidenten fikk fredspisen for 2010.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Mer bekymret over prisen

Nordland er Norges størst oppdrettsfylke, og fylkesrådsleder i Nordland, Odd Eriksen, er mer bekymret over dagens høye laksepriser, enn problemene i Kina.

– Den største bekymringa mi akkurat nå er det høye prisnivået på norsk laks som gjør at etterspørselen i Europa stagnerer, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen.

Tror alt vil ordne seg

Eriksen og Nordland fylkeskomme, har jobbet lenge for å få til et tettere samarbeid mellom Nordland og Kina. Både laksenæringen og Eriksen tror at problemene med eksporten til Kina vil løse seg.

– Det vil helt sikkert gå over når vi tar tida til hjelp. Vårt bidrag til å bilegge en type konflikt vil være at vi oppfører oss veldig ordentlig.