NRK Meny
Normal

– Engasjementet har presset regjeringen til retrett

Kvinnenettverket i Arbeiderpartiet i Nordland jubler etter at helseministeren snur i reservasjonssaken.

Siv Aasvik

– Jeg er rett og slett veldig glad, sier Siv Larsen Aasvik etter at helseminister Bent Høie (H) og de blåblå trekker forslaget om reservasjonsrett for fastleger.

Foto: Kolbjorn H. Larssen

– Jeg er rett og slett veldig glad, sier Siv Larsen Aasvik til NRK.

Hun er leder av kvinnenettverket i Arbeiderpartiet i Nordland og har engasjert seg kraftig i kampen mot den omstridte reservasjonsordningen.

Under regjeringssonderingene i fjor høst inngikk Høyre og Frp en spesialavtale med KrF om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort.

Det skapte reaksjoner ettersom flere mente loven ville føre til et tilbakeskritt for kvinners rettigheter til fri abort.

Saken har etter hvert blitt svært så betent, og i går kveld gikk KrF-leder Knut Arild Hareide ut i Vårt Land og sa at partiet kunne leve med en annen løsning enn den KrF og regjeringspartiene opprinnelige ble enige om.

Fredag morgen holdt helseminister Bent Høie en pressekonferanse der han opplyste at han har kommet fram til en ny løsning, men han vil imidlertid ikke gå i detalj om hva den nye løsningen innebærer.

(artikkelen fortsetter under)

Ingen reservasjonsmulighet

– Ble presset til retrett

Siv Larsen Aasvik mener regjeringen nå gir opp etter å ha blitt presset fra skanse til skanse.

– Det har vært et enormt engasjement i denne saken, og det har presset Høyre og KrF til retrett, sier hun og viser til at det i Nordland er mer enn 30 kommuner som sa nei til reservasjonsretten. Ingen hadde før i dag sagt ja.

NRK Nordland har også tidligere fortalt at bare to av Nordlands ordførere er for å la fastleger reservere seg mot å henvise pasienter til abort.

– Signalet fra Nordland har vært entydig. Det samme har det vært fra hele landet, sier Aasvik.

– Hvordan mener du regjeringen har håndtert denne saken?

– De har vært veldig lite lyttende til innspillene. Det var først når KrF antydet at de kunne godta en annen ordning, at regjeringen valgte å snu.

– Kampen er ikke over

Selv om Høie dropper den omstridte reservasjonsordningen, jobber han med det han omtaler som alternativer. Hva disse alternativene er, vil han ikke svare på. Det bekymrer Aasvik.

– Slaget er ikke vunnet en gang for alle, og vi vil fortsatt jobbe imot ethvert forslag som svekker abortloven eller kvinners rett til helsehjelp.