Hopp til innhold

Jordskjelv i Meløy: – Det vibrerte i huset og klirret i skapene

Nok en gang ble kysten av Helgeland rammet av et jordskjelv som lokalbefolkningen kunne føle tydelig. Men hvorfor akkurat dette området rammes av jordskjelv med jevne mellomrom, har ikke forskerne noe godt svar på.

Bildet er tatt på Ørnes i Meløy

Et jordskjelv med styrke på cirka 3.0 i Meløy ble fredag formiddag registrert av Norsar.

Foto: Jim Lauritsen

Et jordskjelv med styrke på cirka 3.0 i Meløy ble torsdag formiddag registrert av Norsar. Jordskjelvet ble registrert klokken 09.43 cirka 5 kilometer nordvest for kommunesenteret Ørnes i Meløy kommune i Nordland. Hanne Hammernes på Meløya hørte et høyt drønn.

– Det vibrerte i huset og klirret i skapene, forteller hun til NRK.

– Var nærmest ubehagelig

Mette Bjørnvik fra Ørnes forteller at hun aldri har følt et jordskjelv like sterkt som hun gjorde i dag.

– Det var nærmest ubehagelig. Det var mange som øyeblikkelig strammet opp blikket, for det klirret og ristet godt i bygget. Vi var aldri i tvil, og ble raskt enige om at dette var et jordskjelv.

Bjørnvik husker at det var mye aktivitetet på 80-tallet da hun var barn.

– Det var både spennende og skremmende. Nå i de senere år har vi igjen opplevd mer aktivitet.

Seismolog Konrad Lindholm ved jordskjelvobservatoriet på Kjeller har også snakket med folk i Meløy.

– En jeg snakket med sier han aldri har følt et så kraftig skjelv i løpet av de ti årene han har bodd i området, sier han til NRK.

Graf av jordskjelv i Meløy

Et jordskjelv med styrke på cirka 3.0 i Meløy ble fredag formiddag registrert av Norsar. Bildet viser signalene registrert på målestasjonene i Jettan i Troms og ved Karasjok i Finnmark.

Foto: NORSAR.no

Mye jordskjelv i området

Skjelv med styrke 3.0 er likevel ikke helt uvanlig i området, i april i fjor ble det målt en skjelv med 3.2 i styrke. I 2010 var det et skjelv på 3,5 som ble merket godt i Lurøy, Rana og Hemnes.

Området vest og nordvest for Svartisen, og Meløy i særdeleshet, er kjent for hyppige jordskjelv.

– Har ingen god forklaring

Men hvorfor akkurat dette området så ofte rammes av jordskjelv, har ikke seismologene noe godt svar på.

– Det er noe vi skulle visst mer om. Et viktig element i området er isbreen Svartisen, og dens betydning kan ha to årsaker. Det ene er at Svartisen fører til et vanninnsig i sprekker langt inn i fjellet, og dermed kan det så og si smøre de grunne forkastningen som måtte eksistere i området. Det andre er at islasten ikke er konstant, den varierer med årstidene og fra år til år. Men noen sikker og god forklaring har vi ikke, sier Lindholm.

Et prosjekt som ble avsluttet i 2000 identifiserte Nordland som det fylket i landet med størst jordskjelvaktivitet.

Nå samarbeider forskere fra NGU med NORSAR og Universitetet i Bergen om en detaljert kartlegging av jordskjelvaktiviteten i fylket.

For å lykkes med det, har de plassert ut 26 målestasjoner langs kysten av Nordland. Disse danner et nettverk som registrerer all seismisk aktivitet. Målestasjonene er plassert fra Mo i Rana nordover til Vesterålen.

Langt unna rekord

Ifølge NORSAR var jordskjelvet sør for Oslo 23. oktober 1904 det skjelvet som har vakt mest oppsikt i nyere tid.

Styrken var på 5.4, og skjelvet ble merket over store deler av Sydskandinavia og Nordeuropa.

Noe lenger tilbake, den 31. august 1819, var det et stort jordskjelv på Helgeland. Dette jordskjelvet har i ettertid fått anslått en styrke like under 5,8, og er dermed det største kjente norske jordskjelvet fra historisk tid. Den gang raste grunnmurer og skorsteiner sammen.

Jordskjelv2