Hopp til innhold

Johanne (22) har skutt sin første elg: – Den beste elgen jeg har smakt

– Tre elger sto rett foran oss uten å ense oss. Da kjente jeg spenningen begynte å stige, sier den unge jegeren.

Første elg

Johanne Johnsen Fra Bø i Vesterålen (22) skjøt sin første elg tirsdag.

Foto: Bjørnar Hansen

Det siste året har antall kvinnelige jegere økt med nærmere 5 prosent fra året før. Kvinner utgjør nå 12 prosent av alle landets jegere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

De siste ti årene har antall registrerte kvinnelige jegere økt med over 20.000, og ved utgangen av jaktåret 2012-2013 fantes det 55.000 kvinnelige jegere her i landet. Johanne Johnsen (22) er en av dem. Hun er eneste kvinne av ti jegere på jaktlaget Optimisten i Bø i Vesterålen.

Stolte elgjegere

Stolte elgjegere fra jaktlaget Optimisten fra Bø i Vesterålen med en okse med ni spir. Fra venstre: Knut Fredriksen, jaktleder Svein A. Fredriksen, Svein Johnsen, Ola Pedersen, Johanne Johnsen og Stig Olaisen. Jonas Lihaug, Geir Pedersen, Rune Horn og Jan Are Paulsen var ikke til stede.

Foto: Bjørnar Hansen

– Det sosiale har mye å si

Sammen med ni menn har Johanne vært med på jakt for tredje året på rad.

– Jeg har det som plommen i egget. Jegerne i jaktlaget legger ikke lokk på noe, og jeg føler jeg er en del av gjengen, sier den 22 år gamle jegeren.

Til tross for at hun har hatt jegerprøven siden hun gikk på ungdomsskolen, var det først for tre år siden hun ble med pappa Svein Johnsen (50) og jaktlaget på sin første elgjakt. I år var det første gang med våpen.

Hva er det som er så spennende med å være på elgjakt?

– Å være på elgjakt er helt fantastisk! Det er godt miljø, bra samarbeid, og vi er ute fra morgen til kveld. Jeg får vært med i alle prosesser, alt fra forberedelser til elgen er skutt og indrefileten ligger i gryta om kvelden. Det sosiale har mye å si, det hadde ikke fungert uten, sier hun.

Skjøt sin første elg

Første elg

Bildet er tatt like etter at Johanne Johnsen hadde skutt sin første elg. Kvigkalven var mellom 80 og 90 kilo etter at den hadde blitt skutt.

Foto: Svein Johnsen

Før sin første elgjakt for tre år siden hadde ikke Johanne så mange forventninger.

– Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men ble positivt overrasket. I begynnelsen var det litt kjedelig å sitte på post, men da vi hørte elgen komme nærmere begynte spenningen å stige.

Johanne satt på post sammen med pappa Svein tirsdag da tre elger kom forbi uten å legge merke til jegerne.

– En kalv, ei ku og en okse. Elgene sto rett foran oss uten å ense oss, da kjente jeg spenningen begynte å stige. Da jeg skjøt var det godt å se at kalven falt med en gang. Vi ønsker å felle dyrene på en human måte, selv om vi er på jakt. Det var en veldig god følelse, og elgen var mye bedre enn andre elger jeg har smakt.

Er uten tvil med neste år

Tross for at elgjakten varer ut oktober, har Optimistene allerede skutt kvoten sin på tre elg. Og Johanne er ikke tvil om at det blir elgjakt på henne også neste år.

– Uten tvil! Med en gang vi vet når det blir aktuelt begynner vi å planlegge neste års tur.

Hvorfor tror du det stadig er flere kvinner som er med på jakt?

– Det er vanskelig å si, men kanskje flere får opp interessen av å være ute og være med på hele prosessen i det å jakte på dyr. Det er veldig spennende, og jeg synes at de som ikke har prøvd å være med på jakt absolutt bør prøve det.

Skaper nettverk på jakt

Trendforsker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye mener hun vet hvorfor stadig flere kvinner griper til våpen. Jakt er blitt fjellets svar på det sosiale jobbnettverket Linkedin, er hennes teori.

– Kvinner tar beslutninger i badstua, mens menn tar forretningsbeslutninger på jakt. De siste årene har man sett at kvinner har inntatt viktige posisjoner i yrkeslivet, og at de er oppmerksomme på hvilke sosiale sfærer de må delta i for å være til stede når de viktige beslutningene tas, sier Øye til
Nationen.

Hun mener kvinner har begynt å innse at man må posisjonere seg og dra på jakt med de riktige menneskene.

– Kvinner ser denne trenden og drar derfor på jakt med sine nettverk, sier Øye.