Hopp til innhold

Jesu lidelseshistorie

Jesu lidelse og korsfestelse har i århundrer inspirert alle de store komponistene. Bli med på en musikalsk reise gjennom Jesu lidelse sammen med biskop Tor B. Jørgensen. Hør programmet her!

Jesus på korset

Jesu lidelse, død og oppstandelse har i århundrer inspirert de store komponistene.

Foto: Colourbox

Tor B. Jørgensen

Biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland tar oss med på en musikalsk reise gjennom Jesu lidelse.

Foto: Veigård, Erik / SCANPIX

Dette programmet har blitt en tradisjon i NRK. Det er fjerde året at vi foretar denne musikalske reisen, sammen med Sør Hålogalands musikkinteresserte biskop.

Å velge komponister og musikk er alltid en like stor utfordring.

Det er mange som har tonesatt det store dramaet som utspant seg i Jerusalem for 2000 år siden og som hele vår kristne tro bygger på.

De store komponistenes verk

I år er det «Johannespasjonen» til Johann Sebastian Bach, «Brockespasjonen» av Georg Philipp Telemann og «Jesu oppstandelse og himmelfart» av Carl Philipp Emanuel Bach som står på menyen.

«Johannespasjonen», som er et av musikkhistoriens mest dramatiske verk, ble første gangen oppført i Leipzig langfredag 1723. Innspillingen du får presentert er med Monteverdikoret og English Baroque Soloists under ledelse av John Elliot Gardiner.

Johann Sebastian Bach bygger sin pasjon på tekstene fra Johannesevangeliet, men har også hentet deler av teksten fra et pasjonsdikt av Bartholdus Henrichus Brockes skrevet i Hamburg i 1712.

Det var flere komponister som brukte Brockes pasjonsdikt til å sette sammen en komposisjon om Jesu lidelseshistorie, blant andre Georg Philipp Telemann, som var den store komponisten i Tyskland på denne tiden, og som Bach måtte finne seg i stille i skyggen av.

Telemann komponerte ”Brockespasjonen” i 1716, altså sju år før Bach skrev sin Johannespasjon.

Gamle verk i nye utgivelser

Birgitte Christensen

Birgitte Christensen fra Gildeskål er en av solistene i programmet.

Foto: Den Norske Opera

«Brockespasjonen» har aldri vært utgitt på cd før, og innspillingen du får høre i programmet er den første og foreløpig eneste med RIAS kammerkor og Akademie für alte Musik i Berlin, ledet av Rene Jacobs.

En av de fremste spesialister på barokkmusikk, der to av solistene er norske; Birgitte Christensen fra Gildeskål som synger rollen som Zions datter og Jesus mor Maria, og Johannes Weisser som synger rollen som Jesus.

Biskop Tor B. Jørgensen sier at ”Brockespasjonen” har gitt ham en bredere forståelse av hvilken stor og begavet komponist Georg Philipp Telemann var.

Jesu oppstandelse

Innspillingen av «Jesu oppstandelse og himmelfart» som anvendes i programmet er gjort av belgiske Ex Tempore og La Petite Bande under ledelse av Sigiswald Kuijken på plateselskapet Hyperion.

Biskop Tor B. Jørgensen karakteriseres dette verket som et spennende og vakkert stykke musikk, som framføres alt for sjelden.

Når han hører denne musikken ser han ser for seg domkirken i Bodø med glassmaleriet av Åge Storstein der Jesus stiger opp fra disiplenes verden omgitt av lys, og inn i den nye verden møtt av basuner og sang. Halleluja!