Hopp til innhold

– Jeg er veldig imponert over at F-16-flyene var klar på 48 timer

– Den raske innsatsen deres viser at Norge har et profesjonelt innsatsforsvar, sa statsminister Jens Stoltenberg under sitt besøk hos Forsvarets personell ved Bodø hovedflystasjon.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Statsminister Jens Stoltenberg kom ens ærend til til Bodø i dag for å takke personellet ved Bodø hovedflystasjon for innsatsen med å få den norske F-16 styrken klar for innsats i Libya på rekordtid.

– Jeg er veldig imponert over at styrken var klar så raskt. Det viser at Norge har et profesjonelt innsatsforsvar med alle de støtte funksjoner som er nødvendig, sier Jens Stoltenberg til NRK.no etter møtet med kolleger og familie til styrkene som opererer fra Kreta.

Møtte soldatene

I vedlikeholdshangaren i Bodø fikk Stoltenberg møte en rekke av de soldatene, befalet og de sivilt ansatte som på svært kort tid forberedte all logistikk rundt det å sende seks F-16-fly til den nå amerikanskledede internasjonale operasjonen.

Jens Stoltenberg på Bodø hovedflystasjon

TAKKER FOR INNSATSEN: Her hilser Jens Stoltenberg på flysoldat Joakim Andersen (22) fra Haugesund under sitt besøk på Bodø hovedflystasjon i dag.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Vernepliktig Joakim Andersen (22) fra Haugesund jobber på våpendepotet på Bodø hovedflystasjon hvor han håndterer missiler og bomber som brukes i F-16-flyene. Han satte stor pris på at Stoltenberg tok turen i Bodø i dag.

– Veldig fint at han viser interesse og setter pris på den jobben vi gjør. Han var veldig nysgjerrig på jobben min, sier Andersen.

Kaptein Morten Johansen som jobber med våpensystemene ombord på F-16 smilte i dag.

– Det var en spesiell oppgave å stille fly, personell og utstyr klart på 48 timer. At han kommer hit i dag er et signal om at vi har gjort en god og viktig jobb, sier Johansen.

– Nødvendig våpenbruk

To norske jagerfly var natt til fredag på oppdrag over Libya. Oppdraget for de to norske jagerflyene natt til fredag varte i vel tre timer, fra midnatt og til omtrent klokken 03. Det ble ikke brukt våpen. Oppdraget gikk ut på å lokalisere og oppsøke fiendtlig aktivitet.

– Det å bruke militær makt og sette inn F-16-fly er alltid alvorlig. Men dessverre er det noen ganger nødvendig. Derfor deltar vi sammen med mange andre land for å beskytte sivilbefolkningen i Libya. Alternativet ville vært at Gaddafi ville tatt en by som Benghazi , drept sivile og fortsatt med det han kaller hevn mot de som har stått opp mot ham, sier statsministeren.

Søkte etter mål på bakken

Statsminister Jens Stoltenberg på Bodø hovdflystajon

APPLAUS: Forsvarsledelsen i Bodø applauderte da statsministeren kom.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

De norske flyene søkte i natt etter mål på bakken, som stridsvogner og rakettutskytningsramper, opplyste kilder i Forsvaret til NRK i natt.

Stoltenberg vil ikke gå nærmere i detalj om hva de norske flyene gjorde på vingene.

– Både av hensyn til soldatenes sikkerhet, men også av hensyn til gjennomføringen av operasjonene. Forsvaret vil til enhver tid gi den informasjonen de mener er forsvarlig. De deltar i oppdrag som innebærer at de skal håndheve et flyforbud og beskytte sivilbefolkningen. Det betyr at at de kan angripe tanks på bakken, sier han.

Lettere inn enn ut

Situasjonen i Libya er uoversiktlig, noe Stoltenberg er klar over.

– Det er alltid veldig mye lettere å gå inn i en militær operasjon enn å gå ut av den. Derfor må vi ha en høy terskel for hvilke oppdrag vi går inn på.

Stoltenbergs budskap er at de norske styrkene blir så lenge som nødvendig.

– Så lenge vi mener det er nødvendig og formålstjenlig å bidra i operasjonen skal vi være med. Vår innsats er viktig, vi har dyktige piloter som nyter stor, internasjonal respekt, sier Stoltenberg.

I dag møtte han noen av dem som kanskje om tre månender skal ned til Kreta og delta i opersjonene.

– De jeg har snakket med er veldig motiverte og klare på at de gjør en viktig jobb for verdensamfunnet. Selv om selve F-16-flyene er gamle, har de topp moderne utstyr.

Stoltenberg skal også besøke Forsvarets hovedkvarter mens han er i Bodø.

– Norske fly i aksjon igjen i Libya

De norske jagerflyene ble brukt i Libya i natt

PÅ TOKT: To norske jagerfly var natt til fredag på oppdrag over Libya.

Foto: Scanpix

Det er ventet at norske jagerfly vil bli sendt ut på nye oppdrag fredag.

I går formiddag deltok to norske jagerfly for første gang i aktiv tjeneste over Libya.
Norge har totalt stilt seks F-16 jagerfly til disposisjon for den internasjonale styrken under operasjon «Odyssey Dawn».

De norske flyene står inntil videre under amerikansk kommando.

Norske fly sendes trolig ut på nytt i dag

Det er ventet at norske jagerfly vil bli sendt ut på nye oppdrag fredag.