Hopp til innhold

Isabella (18) slettet Jodel-appen

– Det er altfor lett å misbruke appen til mobbing, sier elev Isabella Løvdal Martinsen (18). Vest-Lofoten videregående skole rydder timeplanen for å ta et oppgjør med Jodel-appen.

Isabella Løvdal Martinsen

Elev Isabella Løvdal Martinsen (18) ved Vest-Lofoten videregående skole lastet ned Jodel-appen av nysgjerrighet. – Jeg slettet den raskt. Den skaper et utrygt miljø, sier hun.

Foto: NRK/Privat

Etter flere tilfeller hvor både elever og lærere har opplevd å ha blitt hengt ut på Jodel-appen med navn, er skolen samlet for å snakke om nettmobbing.

– Jeg lastet ned appen for en uke siden, men har allerede slettet den. Anonyme Jodel-innlegg gjør at du føler deg utrygg. Hvem som helst risikerer å bli «jodlet» om. Jeg kan ikke se at en slik app kan bidra noe positivt, sier Isabella Løvdal Martinsen.

Blir politianmeldt

I første omgang er skolens budskap til elevene at de må bruke sunn fornuft og folkeskikk i både Jodel og i andre sosiale kanaler.

– Men dette er alvor. Mobbing og trusler i gjennom Jodel-appen og andre sosiale medier vil bli anmeldt til politiet, sier Erlend Helmersen ved Vest-Lofoten videregående skole.

Vest-Lofoten videregående skole

Vestvågøy videregående skole tar oppgjør med elever. Vil anmelde mobbing og trusler i sosiale medier til politiet.

Foto: John Inge Johansen / NRK

All kommunikasjon gjennom mobilappen Jodel er anonym og baserer seg på det geografiske området man befinner seg i. Det vil si at personer kan lese alle meldinger lagt ut av andre personer som befinner seg innenfor ti kilometers omkrets.

– Mobberne tror kanskje de er anonyme, men vi kommer til å be teamet bak appen vil frigi navn på brukere som anmeldes, sier Helmersen.

Framsatte bombetrussel

Den populære appen «Jodel» har skapt hodebry for mange skoler over hele Norge. Tidligere denne måneden la en ungdom ut bombetrussel mot en skole i Tønsberg. Uka etter fikk brukere i Porsgrunn opp en melding fra Jodel om at appen er stengt i området.

(artikkelen fortsetter under)

Erlend Helmersen og Geir Bakkevoll ved Vest-Lofoten videregående skole.

Erlend Helmersen og Geir Bakkevoll ber elevene holde seg unna Jodel. – Anonymitet betyr ikke nødvendigvis at den som legger ut meldinger forblir ukjent, sier de.

Lærer Geir Bakkevoll fortalte elevene om sin egen tid på videregående.

– Ei jente på skolen min tok sitt eget liv. Det håper jeg ikke at noen av dere får føle på. Jeg stilte meg selv mange spørsmål i ettertid. Jeg var elevrådsleder og en som de andre så opp til og hadde respekt for, men gjorde jeg nok for at denne medeleven ikke skulle utsettes for mobbing?

Dette spørsmålet Bakkevoll kjenner på den dag i dag.

– Nå kan dere gjøre en forskjell, og bestemme dere for hvilket menneske dere vil være.

Er kryss for å huske

Lofoten videregående skole

Samtlige elever tegner kryss på veggen med permanent tusj for å minne hverandre på hvoer viktig det er å framsnakke hverandre.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Bakerst i auditoriet har lærerne gjort klar en vegg hvor elevene med et kryss kan markere at elever og lærere står sammen.

– Jeg kommer til å se på krysset hver gang jeg er i dette rommet, og vet at det er jeg selv som bestemmer hvem jeg vil være og at det å si positive ting til andre er veldig viktig, sier elev Isabella Løvdal Martinsen.