Hopp til innhold

Nabo fjernet ambulanse mens bårepasient ble hentet

Mens ambulansepersonellet var inne for å hente en bårepasient gikk en nabo inn i ambulansen som sto parkert og fjernet bilen fra gata. – Hårreisende, mener Helse Nord, som nå anmelder naboen.

Britt Rønning

OPPGITT: Enhetsleder Britt Rønning blir oppgitt og provosert over at mennesker hindrer en ambulanse i å gjøre jobben sin.

Foto: Privat

– Da ambulansefolkene kom ut med båren var ambulansen sporløst vekk. Da de begynte å lete, fant de bilen i en sidegate et stykke unna boligen. Heldigvis var ikke pasienten i livsfare, sier enhetsleder, Britt Rønning i ambulansejenesten i Svolvær til NRK.no.

Ambulansepersonell i Svolvær opplever stadig vekk sjikane, kjefting og fysisk inngripen i jobben de gjør. I går skrev NRK.no at en ambulanse på oppdrag ble sperret inne av irriterte bileiere. I dag skriver Lofotposten om en mann som gikk inn i ambulansen som sto parkert på tomgang, satt seg bak rattet og flyttet den fra gata mens ambulansefolkene var inne i et hus for å hente en pasient.

Årsaken skal ha vært at bilisten ikke kom seg forbi ambulansen i den trange gata i et av byens boligfelt.

Kjørte vekk ambulansen

Vanligvis låser ambulansepersonellet bilene når de henter pasienter, men denne gangen var bilen åpen.

– Dersom situasjonen er akutt eller kulda gjør at motoren bør gå, står bilen åpen, sier enhetsleder Britt Rønning.

– Vi vet ikke hvem som står bak, men nå har vi opplevd så mange ubehagelige hendelser i dette boligfeltet at vi anmelder saken til politiet, sier hun.

Helse Nord: – Svært alvorlig

Det er ambulanseansvarlig i Helse Nord glad for.

– Jeg har jobbet i ambulansetjenesten i mange år, men aldri hørt om noe liknende. At publikum opptrer så respektløs, og risikerer å sette liv og helse i fare høres helt utrolig ut. Politianmeldelse er helt på sin plass, sier rådgiver Randi Spørck for prehospitale tjenester i helseforetaket.

Konflikten mellom ambulansetjenesten og publikum i Svolvær har tilspisset seg denne høsten.

Ble parkert inne

Per Arne Johansen, Svolvær politistasjon

Politioverbetjent, Per Arne Johansen Svolvær politistasjon.

Foto: John-Inge Johansen / NRK

I et annet tilfelle ble en ambulanse parkert inne under et oppdrag. To biler hadde stilt seg opp på foran og bak ambulansen. De slapp ikke løs før etter 20 minutter.

– Eierne kom etterhvert for å flytte bilene, men da med en arrogant og provoserende holdning, forteller enhetsleder Britt Rønning.

Situasjonen fort kunne blitt alvorlig dersom det hadde vært et akuttoppdrag.

– Heldigvis var ikke denne pasienten heller i livsfare. Hadde det vært tilfelle, ville konsekvensene for å hindre ambulansen vært mye større, sier hun. Vi er en tjeneste som skal hjelpe folk, derfor blir jeg ganske provosert når noen tør å hindre en ambulanse på oppdrag, sier Britt Rønning.

Først og fremst synes hun konflikten med publikum er trist.

– Vi er ikke ute etter å lage bråk eller parkere til hinder for andre, men det er nå slik at ambulanser ikke kan parkere på parkeringsplasser. Vi mener vi framstår som ansvarsbevisst, det er en grunn til at vi må sperre for trafikken mens vi utfører oppdraget vårt.

– Hva tror du skjer dersom disse personene selv får behov for ambulanse en gang?

– Da håper jeg de skjønner alvoret, sier Rønning.

Ikke første gang

Det er ikke første gangen ambulansen under oppdrag har opplevd ubehageligheter i den samme gaten i Svolvær. Den første gangen var i 2010.

– Da var vi inne hos en pasient hørte de at noen som lå på bilhornet, og var tydelig irritert over at ambulansen hadde parkert i den enveiskjørte gata, forteller Rønning.

Politiet ser alvorlig på saken

Politioverbetjent Per Arne Johansen ved Svolvær politistasjon, er kjent med saken, men har gjort noe siden den ikke er anmeldt. Nå kommer imidlertid anmeldelsen.

– Dette er en alvorlig sak. Utrykningskjøretøy kan fravike trafikkreglene og da kan ingen påta seg å hindre ambulanse i å utføre tjenesten, sier Johansen til NRK.no.