Hopp til innhold

Sinte bilister sperret inne ambulanse

En ambulanse på oppdrag ble sperret inne av irriterte bileiere. – Heldigvis var ikke pasienten i livsfare, sier enhetsleder.

Britt Rønning

Enhetsleder Britt Rønning blir oppgitt og provosert over at mennesker hindrer en ambulanse i å gjøre jobben sin.

Foto: Privat

– Vi er en tjeneste som skal hjelpe folk, derfor blir jeg ganske provosert når noen tør å stoppe en ambulanse på oppdrag, sier enhetsleder i Lofoten ambulanse, Britt Rønning.

Personellet opplevde situasjonen som alvorlig da to biler hadde parkert både foran og bak ambulansen. De slapp ikke løs før etter 20 minutter.

– Vi stod innesperret og hadde ingen mulighet til å komme oss videre. Heldigvis var ikke pasienten i livsfare, hadde det vært tilfelle, ville konsekvensene for å hindre ambulansen vært mye større, sier hun.

– Eierne kom etterhvert for å flytte bilene, men da med en arrogant og provoserende holdning.

Ikke første gang

Det er ikke første gangen ambulansen under oppdrag har opplevd ubehageligheter i den samme gaten i Svolvær. Den første gangen var i 2010.

– Da var vi inne hos en pasient hørte de at noen som lå hornet, og var tydelig irritert over at ambulansen hadde parkert i den enveiskjørte gata, forteller Rønning.

Politiet reagerer

Per Arne Johansen, Svolvær politistasjon

Politioverbetjent, Per Arne Johansen, er kjent med saken, men vil ikke gjøre noe mer siden den ikke er anmeldt.

Foto: John-Inge Johansen / NRK

– Her er det snakk om at noen har sperret veien for en ambulanse, dette ser vi alvorlig på, det sier politioverbetjent ved Politihuset i Svolvær, Per Arne Johansen til NRK.no.

Han har en klar beskjed til de som måtte se seg lei av at ambulansene parkerer langs veien.

– Utrykningskjøretøy kan fravike trafikkreglene og da kan ingen påta seg å hindre ambulanse i å utføre tjenesten.

Gjorde ufine tegn

I et dokument sendt fra Ambulansetjenesten i Lofoten til Politihuset i Svolvær kommer det frem at en bilist viste ufine tegn og var tydelig irritert. Et år etter var ambulansen igjen på oppdrag i samme gate, og ble da sperret inne av biler. I cirka 20 minutter ble ambulansen stående fast før eieren av bilen dukket opp.

«Det står en bil bak ambulansen og en parkert og forlatt bil ca. to meter foran oss. Vi ble bokstavelig talt parkert inne med vilje av denne bilen. Eieren av bilen kom etter hvert og flyttet bilen med en provoserende og arrogant holdning. » (Utdrag fra dokumentet sendt til Politihuset i Svolvær.)

Blir politiet tilkalt når noen har sperret eller hindret et utrykningskjøretøy, vil det føre til en anmeldelse.