Hopp til innhold

Nyutdannede ingeniører dropper nord: – Det blir Oslo på meg

En studie avslører at kun 1 av 10 nyutdannede ingeniører vil jobbe i Nord-Norge eller på Sørlandet.

Steinar Pedersen

Steinar Pedersen (22) tviler på at han ender opp nordpå med det første.

En undersøkelse av NITO blant ingeniørstudenter i Norge viser de aller fleste vil jobbe på øst- eller vestlandet.

Steinar Pedersen (22) er akkurat ferdig med en bachelor i IT ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, og han går rett til en jobb i NITO i Oslo.

– Jeg flytter dit fordi vervet mitt har kontor i Oslo. I fremtiden ser jeg for meg at jeg kommer til å ende opp i Trondheim, det er også der jeg har studert de siste fire årene. Jeg trives veldig godt der, sier Pedersen til NRK.

Den nyvalgte studentlederen i NITO kommer opprinnelig fra Bodø, men han tror ikke Nord-Norge blir aktuelt med det første.

Ingeniørmangel

Ifølge prognoser fra NAV er det behov for 4600 ingeniører og IKT-folk de kommende årene. Da må arbeidsgiverne bruke de virkemidlene de har når de rekrutterer, mener rektor ved Høgskolen i Narvik, Arne Erik Holdø.

– Det kommer til å bli mange banebrytende og spennende ingeniøroppgaver i nord. Kanskje til og med mer spennende oppgaver her enn i sør. Nord-Norge kommer til å bli den plassen hvor ting skjer i hele Europa, sier Holdø.

Bare åtte prosent har Nord-Norge eller Sørlandet som førstevalg. Dette tror rektoren i Narvik har sammenheng med markedsføringen av bedriftene. I Narvik har de fleste ingeniørstudentene jobbtilbud allerede et halvt år før de er ferdige.

– Vi har jo sett det at de store sørnorske bedriftene er flinke til å rekruttere og markedsføre seg til våre studenter. Det viktigste man får se der er at bedriftene som regel tilbyr høyere lønn. Det er i hvert fall det jeg har blitt fortalt av studentene, sier Holdø.

(artikkelen fortsetter under)

Ingeniører i Ofoten

Iføle prognoser fra NAV er det behov for 4600 ingeniører og IKT-folk de kommende årene. – Det er viktig å få vist frem mulighetene som ligger nordafor, mener Steinar Pedersen.

Foto: Kjell Mikalsen

Selvrealisering

Steinar Pedersen mener synlighet er viktig for å kapre nyutdannede ingeniører til regionen.

– Det er viktig å få vist frem mulighetene som ligger nordafor. Selv ville jeg nok ganske lett blitt trukket nordover av den flotte naturen og de tiltrekkende miljøene med mulighet for å kunne holde på med fritidsinteresser og sånn. Jeg tror det er viktig å få frem hvordan fagmiljøene er, sier Pedersen, som legger til:

– Det er også viktig med å synliggjøre muligheter for selvrealisering og selvutvikling som en arbeidsplass i nord kan gi.

– Banebrytende oppgaver i nord

Til tross for at få nyutdannede ingeniører søker seg til regionen per nå, har rektor Holdø i Narvik klokkertro på framtida i Nord-Norge.

– Lønn er jo selvfølgelig alltid viktig. Men det handler også om spennende arbeidsoppgaver, og det som kanskje er underkommunisert er at det er så mye som skjer i Nord-Norge for tida som for eksempel gruvedrift, olje og gass samt mange nye feltutbygginger underveis.

Holdø er overbevist om at de beste jobbene for ingeniører i fremtida vil finnes i nord.

– Dette er første gang man investerer i olje- og gass installasjoner så langt nord, og dette vil skape mange banebrytende og spennende ingeniøroppgaver i regionen, avslutter Arne Erik Holdø.

Arne Erik Holdø

Rektor ved Høgskolen i Narvik Arne Erik Holdø har klokkertro på fremtida i nord.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK