Hopp til innhold

Ødelagt kulturminne surret inn i søppelsekk og duktape

Surret inn i en søppelsekk og festet med duktape, ligger det fredede kulturminnet «Langesteinen» fortsatt ubeskyttet for vær og vind i grøftekanten i Steigen. Det har den gjort siden en kantklipper meide den ned i sommer.

I sommer ble Nord-Norge høyeste bautastein smadret i tre deler etter at Mesta ryddet veikanten med kantryddemaskin.

Kulturvernsjefen i Nordland omtalte det den gang som en kulturminnetragedie og ønsket om å reparere den over 1000 år gamle steinen var sterkt.

Trine Johnson, fylkesarkeolog Nordland

- HAR IKKE GLEMT DEN: Fylkesarkeolog Trine Johnson sier steinens skjebne snart skal avgjøres.

Foto: Nordland Fylkeskommune

Men nå, fire måneder etter, ligger «Langsteinen» fortsatt forlatt i grøftekanten i Steigen, ubeskyttet for vær og vind. En svart søppelsekk som er surret rundt steinen og festet med duktape, har delvis blåst av og politiets sperrebånd har sklidd ned.

– Viktig å ikke ta forhastede beslutninger

– Vi har ikke glemt den, forsikrer arkeolog Trine Johnson ved kulturminneavdelingen i Nordland fylkeskommune når NRK ringer for å høre om steinen.

Hun sier at det har tatt tid å finne ut hva som skal skje med kulturminnet.

– Det er svært viktig at vi ikke forhaster oss, men vurderer saken nøye og tar oss god tid til å finne den beste løsningen.

Ved kulturminneavdelingen har de nå en framdriftsplan klar.

Steinen har tross alt stått ubeskyttet for vær og vind i over 1000 år, så jeg regner med den klarer seg gjennom denne vinteren også.

Ordfører i Steigen

– Neste uke vil en geolog og en arkeolog reise til Steigen for å vurdere hva som skal skje med steinen. Det vil da bli avgjort om steinen skal bli forsøkt satt sammen igjen og om den kan ligge ute i vinter eller om den skal beskyttes bedre.

Over 1000 år gammel

Det var i juni at en uheldig Mesta-arbeider meide ned den seks meter høye og over 1000 år game «Langsteinen» fra yngre jernalder. Den vernede steinen veltet og delte seg i tre deler.

Steinen er tidfestet til ca 200 - 600 år e.Kr. - altså før vikingetiden.

Den tilhører et gravfelt fra jernalderen, og har trolig markert hvor gravene ligger. Den kan også ha vært brukt som skille mellom to gårder på Engeløya. Det finnes inskripsjoner og bumerker fra middelalderen inngravert i steinen.

Langsteinen, Engeløya Steigen

TURISTATTRAKSJON: Langesteinen har i flere tiår vært en turistattraksjon i Steigen.

Foto: Åsmund Aasjord, Helnessund.net

Hva som skjer med kulturminnet er fortsatt uvisst.

Ikke bekymret

Ordfører i Steigen, Asle Schrøder, sier han håper at ekspertene snart kommer fram til en løsning på hva som skal skje med steinen. Ordføreren er likevel ikke spesielt bekymret for tilstanden til kulturminnet.

– Steinen har tross alt stått ubeskyttet for vær og vind i over 1000 år, så jeg regner med den klarer seg gjennom denne vinteren også, sier Schrøder.