NRK Meny
Normal

Hval i sikte!

- Åhh, fantastisk! Det går et stønn over dekket når den digre spermhvalen løfter sporen for å dykke.

Hvalsafari

Øyeblikket: Dette har mange reist gjennom hele Europa for å oppleve. Stemningen er elektrisk når spermhvalen setter sporen i været for å dykke.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Det formelig oser av forventning når ”MS Reine” legger ut fra Andenes, for å gå sju-åtte eller ni mil oppover i havet etter spermhval.

Skipper Geir Maan, som var med å stifte Hvalsafari AS på Andenes for snart 20 år siden, og som har styrt skuta alle turer denne sesongen, leder jakten fra styrhustaket.

Tar han på lyden

Og hvis de ikke ser han, spermasetthvalen, med det blotte øye eller kikkerten, ja så finner de han på lyden, fra hydrofoner under vann, festet under baugen.

HØR: Jakten på spermhval

Skipperen: Få kjenner havet i dette farvannet som skipperen sjøl, Geir Maan.

Skipperen: Få kjenner havet i dette farvannet som skipperen sjøl, Geir Maan.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Før selve båtturen er de 80 passasjerene godt informert om hvalens liv under guidingen i Hvalsenteret på Andenes.

Full valuta

Og denne gangen, denne søndagen i august, skulle bli en av de virkelig store turer, en hvalsafari av de virkelig sjeldne. For ikke bare ble det seks spermhvaler å se, hvorav to på virkelig nært hold. Men også andre attraksjoner.

Flokk delfiner

Flere grindhvaler viste seg på distanse, men i stedet for å kjøre båten nærmere disse, valgte skipperen delfiner…

Delfiner

Bonus: En flokk delfiner fulgte båten tett inntil en halv time. En sjelden attraksjon og en ekstra bonus for passasjerene denne søndagen i august.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

På turen mot Andenes kom en stor flokk delfiner inntil safaribåten, og krysset foran og under, mens to, tre, fire eller fem dyr parallelt brøt vannflata, alt sammen som i reneste leken til ære for alle fotografene.

Bare én nordmann

På denne turen var det flest italienere blant passasjerene, i alt tretti personer, sammen med spanjoner, nederlendere, polakker, tyskere, dansker, en argentiner og bare en nordmenn.

- Det er vanligvis mest svensker og tyskere blant passasjerene, men gjerne flere enn bare en nordmann. Men nordmenn har ennå ikke oppdaget hvalsafarien i samme grad som europeerne for øvrig, sier Geir Maan.

Hvalsafari

Full båt: Bare en nordmenn var denne gangen med blant de åtti passasjerene.

Foto: Billy Jacobsen / NRK